"Фактът, че два месеца след въвеждането на извънредното положение правителството

...
"Фактът, че два месеца след въвеждането на извънредното положение правителството
Коментари Харесай

Здравната система не е претоварена, тя бездейства, категоричен е д-р Стойчо Кацаров

"Фактът, че два месеца след въвеждането на изключителното състояние държавното управление не може да каже какъв брой е действителният брой на инфектираните и прекарали зараза от ковид в страната, приказва за неприятната организация и доста неприятното ръководство на рецесията ". Това сподели пред БНР доктор Стойчо Кацаров - ръководител на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето, някогашен зам.-министър на опазването на здравето.

Той изрази противоречие с тезата, че рецесията е посочила дефектите на здравната система. "Не е посочила недостатъци, тъй като здравната система не е усетила още тази рецесия. Здравната система не е претрупана, тя бездейства. Но рецесията несъмнено сподели дефектите на ръководството. В това число и ръководството на епидемиологичния развой ", уточни той.

Д-р Кацаров разяснява, че са правили относителен разбор сред 10 европейски страни, в това число и Швеция. " Данните демонстрират, че строгостта на ограниченията няма корелация с броя на инфектираните или на умрелите от коронавирусна зараза . Дори страни с по-меки ограничения - Германия и Швеция - имат по-малък брой инфектирани и умряли, отнесено на глава от популацията, в съпоставяне със страни, които приложиха фрапантни ограничения - Италия, Испания и Франция ", изясни той. По думите му главно значение има броят на изследваните и това дали се изследват контактни, или единствено хора със признаци.

Д-р Кацаров съобщи изрично, че никой не може да ревизира дали са правилни числата, които се афишират като брой на инфектираните и умрелите от Covid-19, тъй като осведомителният поток е редуциран до доста стеснен кръг лица - няколко лаборатории в страната, които са подчинени на Министерството на здравеопазването.

Според доктор Стойчо Кацаров претекст да бъдат регистрирани хора с респираторни болести, като умряли от коронавирусна зараза, може да бъде желанието на ръководещите да се възползват от рецесията. " Защото могат да трансферират всичките си неудачи на рецесията. Могат да се оправдаят за всичките си неприятни политики с ковид. Наблюдавам по какъв начин управляващите в доста страни, в това число и в нашата, се възползват доста ловко от обстановката с ковид. Така че това е още един претекст да се преекспонира боязън, да се преекспонират последствията от разпространяването на инфекцията. Това е напълно в тяхна изгода ", акцентира той.

Д-р Кацаров уточни, че една клинична пътека за лекуван и регистриран случай на коронавирусна зараза е 600 лв.. Отделно се получава финансиране за всеки регистрирани 20 души, посочи той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР