Фабрицио СакоманиФотограф: Jérémy Barande / Ecole polytechnique Université Paris-Saclay [Wikimedia Commoms] Бившият

Фабрицио СакоманиФотограф: Jérémy Barande / Ecole polytechnique Université Paris-Saclay [Wikimedia Commoms] Бившият ...

Фабрицио Сакомани е новият председател на Unicredit.

Фабрицио Сакомани

Фотограф: Jérémy Barande / Ecole polytechnique Université Paris-Saclay [Wikimedia Commoms] Бившият министър на икономиката и финансите на Италия и бивш подуправител на централната банка на страната Фабрицио Сакомани застава начело на борда на директорите на италианската финансова група Unicredit, която е собственик на най-голямата българска банка – Уникредит Булбанк. Той наследява като председател на борда на директорите Джузепе Вита, който заемаше поста от май 2012 г.

Назначаването на Сакомани беше гласувано на последното заседание на ръководния орган. На него беше потвърдена и позицията на Жан-Пиер Мустие като главен изпълнителен директор на Unicredit. Френският инвестиционен банкер оглави управлението на групата през лятото на 2016 г.

По-голямата част от професионалния път на Сакомани преминава в Bank of Italy, където започва работа през 1967 г. Кариерата му в централната банка е прекъсвана само в периодите, когато работи за Международния валутен фонд (1970-1975) и за базираната в Лондон Европейска банка за възстановяване и развитие, на която е зам.-председател от 2003 до 2006 г. В периода 1991-1997 г. съвместява задачите си в Bank of Italy и с поста на председател на комитета по валутна политика на институцията - предшественик на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Европейския валутен институт. През 2006 г. е избран за генерален директор и член на управителния съвет на Bank of Italy, като през 2012 г. е преизбран на поста. Като представител на централната банка заема различни длъжности и в структурата на ЕЦБ и в Банката за международни разплащания. От април 2013 г. до февруари 2014 г. е министър на икономиката и финансите в правителството на Енрико Лета.

Източник: capital.bg