Евтин инструмент за събиране на точни данни за популациитеГолемите морски

...
Евтин инструмент за събиране на точни данни за популациитеГолемите морски
Коментари Харесай

Биолози следят акули с обикновени дронове

Евтин инструмент за събиране на точни данни за популациите

Големите морски животни нормално са сложни за наблюдения, заради огромния ареал, из който се движат (снимка: CC0 Public Domain)

Малки потребителски дронове могат да бъдат употребявани за разкриване и наблюдаване на морската мегафауна (големите морски животни) в плитки води, съгласно нови проучвания от Държавния университет в Северна Каролина.

Екипът е посочил, че квадрокоптерът може да бъде налично, елементарно и неинвазивно средство за събиране на надеждни данни за броя и разпространяването на дадени типове из многочислени обекти, заяви GreenTech.bg.

Много типове огромни морски животни са сложни за наблюдения, заради огромния ареал, из който се движат, и компликациите, свързани с хващане и маркиране на такива огромни същества. Въпреки че авио-проучванията не са нова концепция в проучванията на морските диви животни, те всекидневно включват наблюдаване от дребни самолети или по-стари типове безпилотни летателни апарати, които са скъпи за потребление.

Напредъкът в безжичните потребителски дронове се свързва с изображения с по-висока резолюция, добър пробег и релативно ниска цена. Това е мотив за наслада за морските биолози. Използваният в това изследване дрон е DJI Phantom 2 Vision+.

Безжичните потребителски дронове обезпечават изображения с по-висока резолюция, добър пробег и релативно ниска цена (снимка: CC0 Public Domain)

„ Демонстрирането на жизнеспособността на дроновете за тази работа е от голяма важност, тъй като това са евтини принадлежности за събиране на точни данни за популациите ”, споделя Ени Хенсел, докторант в университета и съавтор на отчета. „ Тези оценки са значими както за развиването на напъните за запазване, по този начин и за оценка на успеваемостта на тези старания ”, добавя той.

Проучванията с дронове са добър метод за наблюдаване на огромните животни в плитки води, тъй като това е неинвазивен способ, споделя още Хенсел. По неговите думи, по-традиционните способи за наблюдаване – като да вземем за пример ходенето с лодки – са по-инвазивни и могат да навредят на хората или да трансформират моделите на придвижване на животните.

С помощта на дронове биолозите съумели да следят няколко разнообразни типа акули. Учудващо, учените открили, че качеството на водата няма въздействие върху опциите за засичане на плуващите едри морски животни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР