Евростат съобщи, че през 2021 г. делът на потреблението на

...
Евростат съобщи, че през 2021 г. делът на потреблението на
Коментари Харесай

ЕС регистрира първия годишен спад в потреблението на енергия от възобновяеми източници през 2021 година

Евростат заяви, че през 2021 година делът на потреблението на сила от възобновими източници в Европейския съюз е бил 21,8%, което е с 0,3% по-малко от 2020 година. Това е първият регистриран спад в потреблението на зелена сила в Европейски Съюз. Ако тази наклонност се резервира, Европейски Съюз няма да може да реализира задачите си в региона на климата. Властите следва да подхващат ограничения за попречване на сходно развиване.

Въпреки това Евростат приканва да не се търсят фундаментални проблеми в намаляващото ползване на сила от възобновими източници в Съюза. На първо място, търсенето на сила за индустрията стартира да се усилва през 2021 година след анулацията на карантинните ограничавания за 2020 година, което не можеше да бъде изцяло задоволено и от възходящия потенциал на възобновимите енергийни източници.
-->
Второ, редица разпореждания за пресмятане на производството и потреблението на сила от възобновими източници се трансформираха. Евростат ни предизвиква да преценяме въздействието върху потреблението на дадена причина единствено след деликатно разглеждане на документа от 100 страници с нюансиран разбор на изчисляването на стандартите през 2020 и 2021 година, а не поради енергийната рецесия в Европа, почнала през есента на 2021 година, да вземем за пример.

Но даже и поправената методология на пресмятане демонстрира разминаване сред задачите и действителността. Например, според Директива (ЕС) 2018/2001 на Европейския парламент и на Съвета от 11 декември 2018 година за поощряване на силата от възобновими източници, делът на потреблението на сила от възобновими източници в Европейски Съюз би трябвало да доближи 32 % през 2030 година Целта за 2021 година от 22 % слага под подозрение действителността на тези цели. Освен това Комисията на Европейския парламент предлага този % да се усили до 40 % и даже до 45 %, в случай че се прегледа проектът REPowerEU за 2022 година Все още не знаем даже статистическите данни за 2022 година, която, поради световните събития в Европа и света, дава обещание да бъде изненадваща във всяко отношение.

Ако разгледаме страните от Европейски Съюз поотделно, Швеция има максимален дял сила от възобновими източници (62,2 %). Тази страна е безспорен водач, само че не с помощта на слънцето и вятъра, а основно на биомасата, водната и вятърната сила, термопомпите и течните биогорива.

Финландия (43,1 %) и Латвия (42,1 %) са на второ и трето място в Европейски Съюз, също от биомаса и водноелектрическа сила, а не от слънчева и вятърна. Естония, чийто дял на възобновимата сила е 37,6 %, се възползва от биомасата и вятъра. Австрия (36,4 %) и Дания (34,7 %) също интензивно " изгарят " биомаса, макар че първата се възползва и от водноелектрическа сила, а втората - от вятърна.

Що се отнася до новобранците, измежду тях са повече от половината страни - членки на Европейски Съюз, в които потреблението на чиста сила е под междинното за Европейски Съюз. 15 от 27-те членки на Европейски Съюз регистрират дялове под междинните за Европейски Съюз през 2021 година: Белгия, България, Чешката република, Германия, Ирландия, Испания, Франция, Италия, Кипър, Люксембург, Унгария, Малта, Нидерландия, Полша и Словакия.

Най-нисък дял на възобновимите енергийни източници е регистриран в Люксембург (11,7 %), Малта (12,2 %), Нидерландия (12,3 %), Ирландия (12,5 %) и Белгия (13,0 %). Водещите стопански системи в Европейски Съюз - Германия и Франция - също са в листата на новобранците, като изостават даже от балтийските страни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР