Евросъюзът трябва да изпълни обещанието си и да започне преговори

...
Евросъюзът трябва да изпълни обещанието си и да започне преговори
Коментари Харесай

Гърция призова ЕС и НАТО да изпълнят обещанията си за преговори с Македония и Албания

Евросъюзът би трябвало да извърши обещанието си и да стартира договаряния за участие на Македония и Албания, сподели гръцкият външен министър Никос Коциас в изявление за EurActiv.

Според външния министър, в случай че някои страни имат проблем със " Северна Македония и Албания, трябваше по-рано да кажат ", а Франция - която импровизирано се сочи за главен съперник на началото на договарянията - би трябвало да промени позицията си, с цел да избегне дестабилизация на Балканите.

Години наред началото на договарянията с Македония бяха блокирани от Гърция поради разногласието за името, решен на равнище държавни управления с контракт по-рано този месец. Очакваше се през днешния ден Атина да уведоми публично Европейски Съюз и НАТО, че към този момент няма да постанова несъгласие.

В изявлението си Коциас не загатва писмото, с което кабинетът му би трябвало да направи това. Той обаче ще участва на следващия ден на среща на първите дипломати от Европейски Съюз в Люксембург, на което се чака тематиката да бъде разисквана, два дни преди Европейския съвет в Брюксел на 28-29 юни.

" Казах на сътрудниците си, че могат да бъдат колкото желаят строги. Но не би трябвало да блокираме вероятността. Страхувам се, че в случай че не се даде дата за присъединителни договаряния на Северна Македония, всички старания, които направихме с огромни жертви и взаимни отстъпки от двете страни, биха могли да бъдат сложени в заплаха ", изяснява той, употребявайки новото, към момента неодобрено на референдум име на страната.

Фотогалерия: "Страстната неделя " в Македония и Гърция поради договорката за името >

Коциас назовава контракта за името " най-хубавата вест в Европа в последните 5 години " и добави, че той е оформил нова разграничителна линия - към този момент не сред Скопие и Атина, а сред хората, които желаят решение, и тези, които са срещу.

Попитан кои страни възразяват против началото на договарянията с Македония, той изяснява: " В началото бяха Дания, Белгия, Холандия и Франция. Имаше някои несъгласия и в немската политика. " В Берлин по думите му проблемите са били поради разтърсванията в ръководещата коалиция. Французите, продължава той, " не са удовлетворени от метода, по който върви дебатът за бъдещето на Европа ", а " холандците показват запаси ". " Но мисля, че ще е по-лесно да ги преодолеят. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4814)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР