Евросъюзът ще наложи на Беларус в понеделник нов пакет санкции,

...
Евросъюзът ще наложи на Беларус в понеделник нов пакет санкции,
Коментари Харесай

Лукашенко си проси нови наказания от ЕС

Евросъюзът ще наложи на Беларус в понеделник нов пакет наказания, включващ черен лист на самолетните компании, които транспортират мигранти, заяви представител на Европейска комисия, представен от БГНЕС. А еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони предупреди беларуския президент Александър Лукашенко да не се пробва да изнудва Европейски Съюз посредством прекъсване на директния газопровод Ямал-Европа.

" Когато става дума за доставки на газ, би трябвало да се възползваме оптимално от връзките си с страните снабдители - африканските страни, Норвегия, Русия - и няма да позволим на Лукашенко да ни сплашва ", сподели Джентилони. Той също по този начин удостовери, че сигурността на доставките на газ за Европейски Съюз ще бъде включена в първата отбранителна идея на Европейски Съюз, която ще бъде утвърдена през 2022 година и ще се назовава " Стратегически компас на Европейски Съюз ".

По-рано през днешния ден Лукашенко съобщи на среща с държавното управление, че в случай че глобите бъдат разширени, може да приключи преноса на съветски газ за Северна Европа. Той подреди на външното министерство да " предизвести всички в Европа ", че в случай че бъдат наложени спомагателни наказания против Минск, ще последва реакция.

Предстои Европейски Съюз да разиска опцията за приемане на пети пакет от наказания против Беларус, който може да включва както лични ограничаващи ограничения против беларуски длъжностни лица и чиновници в областта на сигурността, по този начин и ограничения от икономическо естество. Очаква се това да бъде главната тематика на срещата на външните министри на Европейски Съюз в Брюксел на 15 ноември.

Европейският съюз обмисля също опцията за договаряния с Организация на обединените нации и Беларус по отношение на репатрирането през летището в Гродно на мигрантите, струпани на полско-беларуската граница. Възможно е Европейски Съюз да поеме разноските за извозването на хиляди хора и връщането им в родните страни.

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас упрекна президента Александър Лукашенко за развиването на обстановката по границата сред Полша и Беларус.  " Лукашенко и неговите помощници в Минск са виновни за страданията на мигрантите. Проблемът не е в Полша, а в Лукашенко и Беларус ", сподели Маас. Той прикани за взаимност с Полша. Според него управляващите в Минск " доставят мигранти в Беларус, с цел да ги изпратят до границите с Европейски Съюз. 

" Никой не може да се измъкне от отговорност, в случай че взе участие в мрежа за превозване на незаконни мигранти - това е сигнал към директните страни, страните на генезис на мигрантите и самолетните компании, които транспортират мигранти до Беларус ", сподели той.

Маас означи, че Европейски Съюз няма режим на наказания против самолетните компании, само че обособени държави-членки на Европейски Съюз могат да им забранят да кацат на техните летища. Той съобщи, че Европейски Съюз към този момент е предизвестил " всички самолетни компании " да не вземат участие в превозването на бежанци до Беларус и обвързваните с това ограничаващи ограничения.

" Европейски Съюз ще разшири и затегне глобите против режима на Лукашенко. Лицата и фирмите, участващи в насочването на незаконни мигранти, ще бъдат подложени на наказания, и то навсякъде ", твърди Маас. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР