Европол и испанските власти съобщиха за ареста на украински гражданин,

...
Европол и испанските власти съобщиха за ареста на украински гражданин,
Коментари Харесай

Арестуваха хакери, накарали банкомати да разпръскват безконтролно пари

Европол и испанските управляващи оповестиха за ареста на украински жител, упрекнат в организацията на скица, с която са източени милиони долари от банки по целия свят.

Мъжът е част от група, основала и разпространявала зловредна стратегия към банки и финансови институции в 40 страни по целия свят. Щетите от офанзивите им се пресмятат на €1.24 милиарда, като са успявали да откраднат до €10 милиона във всеки от обирите. Акцията по арестуването му се е провела в Аликанте, а в нея са взели присъединяване, с изключение на Европол и испанските управляващи, правоохранителни организации от Съединени американски щати, Румъния, Беларус и Тайван. Назованият, като Денис К. е украински жител, работил от Испания, взаимно с други трима съветски жители и украинец, с които е комуиникирал онлайн. От дома на Деинис К са конфискувани бижута на стойност 500 000 евро, компютри, документи, две първокласни транспортни средства, запорирани са банкови сметки и два дома, оценяващи се на стойност от един милион евро.

За групировката ви разказахме преди три години, когато американски медии хвърлиха повече светлина върху тяхната активност. Самите те са попаднали в полезрението на експертите от Kaspersky Lab още през 2013 при любопитен случай, при който банкомати на украинска банка, почнали да пускат безотговорно пари.

Самата формация, кръстена Carbanak, Anunak или Cobalt – поради употребяваните от тях стратегии стартират по-сериозно да се занимават с незаконните си дейности, от когато и датира потреблението им на открит инструмент за инспекция на сигурността на мрежите с името Cobalt Strike, само че главният инструмент, с който правят дейностите си се назовава Carbanak, високопрофилна зловредна стратегия, която популяризират посредством фишинг към банкови чиновници. Веднъж в мрежата на финансовата институция, нарушителите се придвижват бързо и компрометират цялата вътрешна конструкция на организацията, включително и сървърите, които управляват банковите автомати. След това те подават указания към банкоматите да пускат суми на избран период от време, като употребяват „мулета“ за събиране на сумите. Заедно с това реализират и по-големи кражби, пренасочвайки огромни суми пари от непознати сметки към свои лични.

Властите предават, че Carbanak са работили в тясно съдействие с молдовската и съветската мафии, а откраднатите суми постоянно са били препирани в биткойни. Твърди се, че бандата разполага с внушителна сума в биткойни – 15 000 – равняващи се понастоящем на над $118 000 000.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР