Европейците живеят най-щастливо показва Световният доклад за щастието за 2022

...
Европейците живеят най-щастливо показва Световният доклад за щастието за 2022
Коментари Харесай

Европейците живеят най-щастливо, но не и българите

Европейците живеят най-щастливо демонстрира Световният отчет за щастието за 2022 година, който се приготвя от Мрежата на Организация на обединените нации за решения за стабилно развиване и обобщава данни от близо 150 страни.

Осем от десетте страни, в които животът е най-приятен, са европейски, както и 15 от първите двадесет в класацията, оповестена в четвъртък за десета поредна година.

Качеството на живот на хората във всяка страна се прави оценка въз основа група критерии, свързани с размера на брутния вътрешен артикул на глава от популацията, продължителността на живот, обществената поддръжка от страната за жителите, свободата на избор и чувството за корупция.

Най-добър животът остава във Финландия, която държи шампионата за поредна година, следвана от Дания и Исландия. В първата десетка са още Исландия, Швейцария, Нидерландия, Люксембург, Швейция, Норвегия, Израел и Нова Зеландия.

Плътно след тях са Австрия (11), Ирландия (13), Германия (14), Чехия (18), Белгия (19) и Франция (20).

България е европейската страна, където животът е минимум благополучен. Тя се подрежда във втората половина на международната таблица, заемайки 85-място - последното от европейските членки.

Най-близо до българската орис в Европа е тази в Северна Македония, която е подредена на 89-о място, Албания - 90-о, и Турция - 112-о.

България е обградена от Таджикистан и Непал, които я изпреварват директно и Либия, Индонезия и Бряг на слоновата кост, които следват най-близо след нея.

От европейските страни, качеството на живот в България е най-близко до това в Унгария, която е с 34 места напред, заемайки 51-во, място и в Гърция, която е на 58-о място, с 27 места преди нея.

Въпреки че България от години държи последното място по чувство за благополучие в Европейския съюз, и тя се е придвижила с три места напред през последната година.

Удоволетвореността от живота на Балканите е най-застъпена при румънците, които са на 28-о място, сърбите - на 43-то, косоварите (32), хърватите - 47-о, босненци - 67-о, и черногорците, които заемат 75-о място. В дъното са македонците (89) и албанците (90).

На Балканите съгласно Организация на обединените нации най-леко се живее в Румъния, която е на 28-о, място в класацията, изкачвайки се за година с 18 места, написа Българска телеграфна агенция. Пред България, само че надалеч по-назад от румънците, са гърците с 58-ото си място.

Класирането на Молдова - най-бедната страна на европейския континент, на 62-ро място, надалеч преди България, идва да покаже, че парите не са всичко.

Комбинацията от критерии, употребена за оценка на щастието, дава ненадейно задни позиции на страни като Италия, която е подредена на 31-во място, Испания - на 29-о, или Кипър - на 41-ва позиция.

В Украйна, която през съвсем цялата минала година е в положение на война, чувството за благополучие по-близко до българската позиция - с 98-ото си място, в сравнение с от българите до руснаците, които са сложени на 80-о място.

Въпреки че България от години държи последното място по чувство за благополучие в Европейския съюз, и тя се е придвижила с три места напред през последната година.

Очаквано от огромните страни животът е най-хубав в Канада (15) и Съединени американски щати (16), следвани от Англия - на 17-о място. Бразилия е на 30-о място, Мексико на 46-о, а Китай е в дъното по качеството на живот измежду мегаикономиките - 72-ра.

В дъното на класацията са Ботсвана (142), Руанда (143), Зимбабве (144), Ливан (145) и Афганистан (146).

Мрежата на Организация на обединените нации за стабилно развиване се базира на международното изследване на " Галъп ", което остава главният източник на данни, като се обръща към към 1000 души във всяка страна с молба да оценят живота си, като го правят оценка по канара от нула до 10.

Освен това от интервюираните се желае да отговорят дали предния ден са изпитали позитивни, които са ги предиздвикали да се засмеят, да изпитат приятност или да научат нещо забавно. Те би трябвало да посочат и дали са претърпели негативни страсти като паника, горест и яд.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР