Европейският център за ядрени изследвания (CERN) представи проекта MAlt (Microsoft

...
Европейският център за ядрени изследвания (CERN) представи проекта MAlt (Microsoft
Коментари Харесай

CERN се отказва от продуктите на Microsoft и преминава към свободен софтуер

Европейският център за нуклеарни проучвания (CERN) показа плана MAlt (Microsoft Alternatives), в границите на който се работи върху преустановяване потреблението на продуктите на Microsoft и прекосяване към различни решения с отворен и свободен програмен продукт. Според към този момент формираните проекти, първи ще бъде отстранен продукта Skype for Business , който ще бъде сменен с отворен и свободен VoIP стек. След това ще бъде прекъснато и потреблението на Outlook, като вместо него ще бъде внедрена местна пощенска услуга.

Окончателният избор на цялостната опция към момента не е изработен. Миграцията ще става малко по малко и ще продължи няколко години. Сред главните условия към новия програмен продукт са неналичието на взаимозависимост от доставчика на програмните артикули, цялостен надзор на данните и потреблението на типови решения. CERN добави, че всички детайлности за плана MAlt ще бъдат оповестени на 10-ти септември тази година.

Решението за миграция към отворен и свободен програмен продукт бе взето и признато след смяната на лицензната политика на Microsoft, който през последните 20 години предоставяше програмен продукт на CERN с огромни отстъпки. Отстъпките бяха в областта на образованието и софтуерът се използваше в образователните заведения. Но наскоро софтуерният колос лиши на CERN статута на академично институции и след приключването на в този момент настоящия контракт, Microsoft изисква от CERN да заплаща цялостната цента на софтуера, освен това за всички регистрирани консуматори. Счетоводните пресмятания демонстрираха, че по този метод разноските на CERN за програмен продукт ще набъбнат над 10 пъти.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР