Европейският център за превенция и контрол на заболяванията оценява ежедневно

...
Европейският център за превенция и контрол на заболяванията оценява ежедневно
Коментари Харесай

Кога да се изследваме за коронавирус?

Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите прави оценка всекидневно риска от заразяване с ковид. Последният разбор на центъра - към 24 февруари, дефинира невисок до сдържан риск от заразяване с ковид 2019-nCoV за жители на Европейски Съюз и Англия, като тази оценка е направена на база на следните фактори:

- Всички регистрирани досега случаи в Европейски Съюз и Англия имат ясно изразени епидемиологични връзки; подхванати са ограничения за следене на контактите, с цел да се предотврати по-нататъшно разпространяване на болестта. Изключителни ограничения за отбрана на публичното здраве са въведени в Северна Италия, подхванати се огромни старания да се разпознават, изолират и изследват хора, контактували със инфектирани. Вероятността от по-нататъшно разпространение на болестта в Европейски Съюз и Англия към момента се смята за ниска, само че не може да бъде изключена поради високата доза неустановеност с няколко непредсказуеми фактора и обстановка, която към момента е в развитие;

- Вероятността от нова болест от страни отвън Китай в Европейски Съюз наподобява се усилва, защото се усилва броят на страните отвън съюза, които записват случаи. Сред тези страни са Израел, Ливан, Иран, Египет. Увеличават се и случаите на ковид в страни като Южна Корея и Япония. Това усилва опцията за преместване на болестта от пасажери от други страни отвън Китай .

 

Рискът от пораждане на огнища на болест като това в Италия в други страни в Европейски Съюз и Англия все още се прави оценка на сдържан до висок . Тази оценка се базира на следните фактори:

- Събитията в Италия демонстрират, че преместването на болестта може да е довело до няколко огнища, за които не може да се откри явна епидемиологична връзка с региони с интензивно предаване на вируса. Случващото се демонстрира, че един път импортиран, вирусът се популяризира бързо. Това може да се дължи на инфектирани със едва проявени признаци, които не предизвикат търсенето на здравна помощ. Тъй като се усилват случаите отвън Китай, то и евентуалните пътища на внасяне на инфекцията в Европейски Съюз и Англия се множат.

- Влиянието в Европейски Съюз на огнища като това в Италия ще бъде умерено до високо, изключително в случай че болестта засегне и болнични заведения и провокира уединяване на огромен брой здравни служащи. Смята се, че това е основен фактор върху прогресирането на епидемията, най-много измежду рискови групи като възрастните.

- Смятаме, че строгите ограничения за запазване на публичното здраве, въведени без закъснение в Италия, ще понижат последствията на сходни епидемиологични гърмежи и ще лимитират по-нататъшното разпространяване.

 

Рискът от заразяване на хора от Европейски Съюз и Англия, които пътуват в региони с хипотетично общностно предаване на вируса, се прави оценка като висок.

Рискът за потенциала на здравните системи в Европейски Съюз и Англия в пика на грипния сезон се прави оценка като невисок до сдържан.

------

Европейският център, а посредством него и нашето министерство на опазването на здравето са подготвили поредност от въпроси и отговори по отношение на вируса:

 

Как се предава вирусът? Колко елементарно се популяризира?

Въпреки че източник на инфекцията са животни, вирусът се предава от човек на човек. Към момента няма задоволително епидемиологична информация, която да удостовери какъв брой елементарно и стабилно вирусът се предава сред хората. Изглежда вирусът се предава основно посредством въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

Инкубационният интервал за ковид 2019-nCoV (т.е. времето от контакта с болен и появяването на симптоми) понастоящем се пресмята на сред 2 до 12 дни. Докато хората са най-вече заразни, когато демонстрират (грипоподобни) признаци, има индикации, че някои хора могат да предават вируса без да са налице някакви признаци или преди признаците да се появят. Ако това бъде доказано, ранното разкриване на инфекциите с коронавирус  2019-nCoV ще е по-трудно. Това обаче не е извънредно за вирусни инфекции от този вид, както се вижда и при морбили, да вземем за пример.

 

Какви са признаците на 2019- nCoV

От известното до момента, вирусът може да аргументи умерени грипоподобни признаци като:
треска; кашлица; затруднено дишане; мускулни болки и изнемощялост.
По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, изострен респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен потрес, които могат да доведат до гибел. Хората със съществуващи хронични болести наподобява са по-предразположени към тежко протичане на болестта.

 

Някои хора по-предразположени ли са към вируса?

Обикновено дребните деца, възрастните хора и тези със съпътстващи болести (например артериална хипертония, сърдечни болести, диабет, чернодробни болести и респираторни заболявания) се чака да бъдат изложени на по-голям риск от развиване на тежки признаци. Тъй като това е нововъзникващо заболяване и има единствено лимитирани данни, към момента не знаем кои групи от хора може да са предразположени към по-тежък излаз след заразяване с 2019-nCoV.

 

Има ли лекуване за болестта, породено от вируса 2019- nCoV ?

Няма характерно лекуване за това заболяване, тъй че методът, употребен за лекуване на пациенти с инфекции, свързани с новия ковид, е за лекуване на клиничните признаци (например треска). Поддържащата грижа (например поддържаща терапия и мониторинг - кислородна терапия, поддържане на физически баланс на течностите и антивирусни лекарства) може да бъде доста ефикасна за заболелите.

 

Кога би трябвало да се проучвам за 2019- nCoV ?

Ако имате
остра респираторна зараза (внезапна поява на минимум една демонстрация: кашлица, възпалено гърло или затруднено дишане
И

През последните 14 дни преди проявата на признаците, сте били:
в непосредствен контакт* с доказан или евентуален случай на зараза с ковид 2019-nCoV; пътували сте в област с сегашно предаване на вирус 2019-nCoV, работили сте или сте посещавали лечебно заведение, където са лекувани пациенти, инфектирани с вирус 2019-nCoV, вие би трябвало да се свържете със своя персонален доктор по телефона за съвет.
*близък контакт: общуване в едно домакинство с пациент с 2019-nCoV/непосредствена непосредственост или шерване на едно помещение с пациент с nCoV; здравен служащ или друго лице, полагащо грижа да пациент с 2019-nCoV; лабораторни служащи, работещи с проби с 2019-nCoV.

 

Как мога да се предпазя от заразяване ?

При посещаване в Китай:
избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица; избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни; прилагайте общите хигиенични правила във връзка с ръцете и храната; измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни; избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения.
Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.

 

Какво би трябвало да направя в случай че съм имал контакт с някого с ковид 2019- nCoV ?

Наблюдавайте се от времето на контакта с този човек и в случай че развиете някакви признаци, свържете се с персоналния си доктор за съвет, като посочите, че сте били в Китай.

 

Какви са разпоредбите за инфекцията/миенето на ръцете?

Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към попречване на зараза. Трябва да миете ръцете си постоянно и щедро със сапун и вода за минимум 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, можете да употребявате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с най-малко 60% алкохол. Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, тъй че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

 

Маските за лице ефикасни ли са в предпазването от ковид 2019- nCoV ?

Маските за лице оказват помощ да се предотврати по-нататъшното разпространяване на зараза от тези, които са заболели към други хора към тях. Маските за лице наподобява не са толкоз ефикасни за отбрана на тези, които не са инфектирани.

 

Защо броят на случаите нараства толкоз бързо?

Двете съществени аргументи за бързото увеличение на броя на случаите са, че вирусът се популяризира от един човек на различен и че способността за разкриване на случаи се усъвършенства. Внезапно увеличение на броя на случаите постоянно се следи по време на началната фаза на огнище на нововъзникваща болест.

----------------

Информация за пътуващите

1. Трябва ли да преразгледам пътуването си до Азия сега, частно или служебно?

Ситуацията се развива доста бързо и рискът от зараза се трансформира. Следвайте препоръките за пътешестване, предоставени от органите на публично здраве във вашата страна на престояване.

2. За какво би трябвало да внимавам най-вече при пътешестване зад граница, в това число до Китай?

При посещаване в Китай:
избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица; избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни; прилагайтe общите хигиенични правила във връзка с ръцете и храната; измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни; избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения.
Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.

3. Какво да върша, в случай че скоро съм бил в Китай и съм се разболял?

Ако сте били в Китай и в период от 14 дни от завръщането ви се почувствате нерадушен или имате тресчица, кашлица или затруднено дишане, тогава:
Потърсете неотложно здравна помощ. Преди да отидете в лекарския кабинет или незабавното поделение, се обадете и им кажете за скорошното си пътешестване и вашите признаци. Избягвайте контакт с други хора. Вземете ограничения да не пътувате, до момента в който сте заболели. Покрийте устата и носа си с тъкан или ръкав (не с ръце), когато кашляте или кихате. Ако имате достъп до хирургични маски за лице, използвайте такава и я изхвърлете след  това безвредно. Не забравяйте да миете ръцете си след изхвърляне на маска. Следвайте подобаващи правила за стерилизация / измиване на ръцете, с цел да избегнете разпространяването на вируса на други хора.
4. Какво да вършим в аероплан или на летище?

Ако се откри, че случай на 2019-nCoV е бил в аероплан, здравни управляващи ще се свържат с хората, изложени на риск. Рискът от заразяване в аероплан не може да бъде изключен, само че сега се смята за невисок за обособените пасажери.

Рискът да се заразиш на летище е сходен на всяко друго място, където се събират доста хора.

5. Защо завръщащите се от Китай хора не се ревизират за ковид 2019- nCoV на летището?

Доказателство, че инспекцията на хората на летището (известна като скрининг при влизане), не е доста ефикасна за попречване на разпространяването на вируса, изключително когато хората може да не демонстрират признаци или признаците на болестта са доста сходни на тези за други болести и времевата линия съответствува с нарасналата интензивност при сезонен грип в Европейски Съюз и в Китай. Обикновено се смята за по-полезно да се даде на идващите на летищата ясна информация какво да вършат, в случай че развият признаци след идването си.

6. Може ли всеки да изиска да си направи тест?

" При здрав човек или човек, който няма признаци на болестта, резултатът от проучването ще е негативен и няма никакъв резултат от провеждането му. Човекът може след няколко дни да се разболее и едвам тогава, откакто болестта се популяризира в белия дроб, може да се направи меродавен тест “, твърди шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Единствено жители с проявени признаци като висока температура и начална пневмония могат да бъдат изследвани за новия ковид. Условие, с цел да бъде извършено изследването и да бъдат регистрирани позитивни резултати, т.е. съществуване на вируса у човек, е проявената симптоматика. В противоположен случай пробите постоянно биха били негативни. По тази причина в България – в Националната референта лаборатория – се изследват само проби на жители с проявена симптоматика, акцентира Министерство на здравеопазването. Проф. Кантарджиев прецизира, че пробите се взимат само и единствено от лечебни заведения по наставление на лекуващ доктор и се изпращат в Националната референтна лаборатория. Това е гратис за жителите и лечебните заведения, защото средствата се обезпечават от Министерството на здравеопазването.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР