Европейският съюз затвори единствената вратичка в режима на санкции срещу

...
Европейският съюз затвори единствената вратичка в режима на санкции срещу
Коментари Харесай

ЕС спря износа на оръжие за Русия, но не и ремонтите на руско оборудване

Европейският съюз затвори единствената малка врата в режима на наказания против Русия, която позволяваше търговия с оръжие от 2014 година насам, само че остави отворена за страните от общността да изпращат военно съоръжение руско и съветско произвеждане в Русия за ремонт. Това заяви Ройтерс, базирайки се на чиновници на Европейски Съюз и дипломати.

Според организацията пропускът, който е разрешавал доставки на оръжие за Русия, е бил затворен предходната седмица като част от петия пакет наказания, наложени поради нашествието на Русия в Украйна. В формалните известия на Европейската комисия, свързани с тези ограничавания, това не се загатва, акцентира Ройтерс.

Позовавайки се на формален представител на задачата на Литва в Европейски Съюз, организацията отбелязва, че макар новите ограничавания, страните от Европейски Съюз " ще могат да продължат да транспортират създадени в Русия оръжия за ремонт в същата ".

На 7 април посланиците на Европейски Съюз утвърдиха пети пакет от наказания против Русия. Той включва заледяване на активите на няколко съветски банки, възбрана за импорт на въглища от Русия, оръжейно ембарго за Русия и възбрана за експорт, изключително на високотехнологични артикули.

По данни на Европейската комисия през предходната година страните от Европейски Съюз са доставили на Русия оръжия и муниции на стойност 39 млн. евро, а през 2020 година доставките ще възлязат на 25 млн. евро, отбелязва организацията. Франция и Германия са измежду най-големите експортьори на оръжие за Русия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР