Европейският съюз внесе последни поправки в газовата директива. Те се

...
Европейският съюз внесе последни поправки в газовата директива. Те се
Коментари Харесай

Евросъюзът създава трудности за "Северен поток 2" с газовата директива

Европейският съюз внесе последни ремонти в газовата инструкция. Те се отнасят за бъдещето на газопровода " Северен поток 2 " и постановат условия, които доста усложняват стартирането му в употреба, написа " Дойче веле ".

Европейският съвет утвърди промени в газовата инструкция на Европейски Съюз за европейски правила при доставките на природен газ по газопровода " Северен поток 2 ", по който Русия ще доставя природен газ до Германия по дъното на Балтийско мере. Гласуването беше извършено в Люксембург.

Както оповестява кореспондентът на Дъждовни води, 27 страни членки са дали своят вот промените. Само България се е въздържала. Това е последният стадий от приемане на промени в газовата инструкция, която е част от Третия енергиен план на Европейски Съюз. Тази седмица документът би трябвало да бъде подписан по време на пленарната сесия на Европарламента. След това новата инструкция ще бъде оповестена на формалния уебсайт на Европейски Съюз и 20 дни след публикуването ще влезе в действие. След това газопроводите от трети страни, водещи до Европейски Съюз, ще работят съгласно разпоредбите за доставки от страните членки на Европейски Съюз. Новата газова инструкция ще окаже най-силно въздействие върху газопровода " Северен поток 2 ".

Значение за " Северен поток 2 "

Новата газова инструкция няма да приключи автоматизирано построяването на " Северен поток 2 ". Решението дали той да бъде приключен или не би трябвало да вземе частната компания Nord Stream 2 AG, принадлежаща на " Газпром ". Въвеждането в експоатация на новия газопровод е обвързвано с доста по-тежки условия, в сравнение с по отношение на настоящия от 2011 година " Северен поток 1 ". Както означават в Брюксел, тези условия би трябвало да обезпечат конкуренцията и да защитят правата на потребителите.

Първото от изискванията гласи, че с превозването на природния газ не може да се занимава същата компания, която го добива и продава. " Северен поток 2 " не дава отговор на това изискване. Затова в случай че " Газпром " желае да пусне газопровода в употреба, ще би трябвало да сътвори обособен оператор, незевисим от съветския монополист. Тази самостоятелност ще бъде проверявана от националния регулаторен орган в Германия. А Европейската комисия ще управлява спазването на разпоредбите по узаконяването. Второто изискване планува достъп на трети компании до " Северен поток 2 ". На процедура това по-скоро значи, че няма да бъдат употребявани цялостните му потенциали. Освен това немският регулаторен орган ще дефинира конкурентните цени за превозване на природния газ. И четвърто, газопроводът би трябвало да работи транспарантно, в частност и във връзка с сигурността на доставките.

Възможни ли са изключения?

Новата газова инструкция важи както за новите, по този начин и за към този момент настоящите газопроводи. В нея са планувани и изключения. Вече настоящите газопроводи като " Северен поток 1 " могат да бъдат освободени от тези условия. Но условията за новите планове ще бъдат доста по-тежки. Германският регулаторен орган ще взема решение дали да бъдат направени изключения и за " Северен поток 2 ". Европейска комисия от своя страна може да блокира това негово решение. А сключването на междуправителствен контракт сред Берлин и Москва и без друго не може да се реализира без единодушието на Брюксел.

Европейска комисия предложи тези промени още през ноември 2017 година, само че България и Австрия ги блокираха. Едва при започване на 2019 година и Румъния се застъпи за тях по време на ротационното си председателство на Европейски Съюз. През месец февруари беше реализиран компромис и одобряването на измеменията потръгна с ускорени темпове. Новата редакция на директивата има огромно значение за договарянията сред Украйна и Русия за преноса на съветски газ през идната година. Сегашният контракт сред Киев и Москва изтича на 31 декември. Пускането в употреба на " Северен поток 2 " ще разреши на Русия да доставя по него част от превозения в Европейски Съюз природен газ през територията на Украйна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР