Европейският съюз трябва да да подкрепи изпитващите затруднения европейски производители

...
Европейският съюз трябва да да подкрепи изпитващите затруднения европейски производители
Коментари Харесай

ЕС не може да затвори границите си за вноса на соларни панели от Китай

Европейският съюз би трябвало да да поддържа изпитващите усложнения европейски производители на слънчеви панели, само че не може да затвори границите си за импорт на такива артикули. Това съобщи през днешния ден еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, пристигайки на срещата на енергийните министри от общността в Брюксел, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Затваряне на фабрики на някои от малцината европейски производители на слънчеви панели накараха сектора да потърси незабавна помощ от Брюксел, вероятно включваща търговски ограничавания върху евтиния импорт от Китай, с чиято конкуренция европейските производители се борят.

Симсон обаче изключи вероятно прекъсване на вноса, защото това би попречило опцията на Европейски Съюз да конфигурира задоволително мощности, с цел да реализира климатичните си цели. Повечето слънчеви панели и съставни елементи, употребявани в Европейски Съюз, се внасят от Китай.

" Трябва да подкрепим нашата промишленост, само че имаме потребност от всички артикули, с цел да реализираме амбициозните си цели ", добави еврокомисарят.

Тя удостовери, че по-рано еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон е отправил до страните от Европейски Съюз писмо с оферти за ограничения в поддръжка на европейското произвеждане на слънчеви панели, с цел да се увеличи конкурентоспособността на бранша по отношение на китайското произвеждане.

Миналата година страните от Европейски Съюз са конфигурирали рекордно количество слънчеви мощности - с 40 % повече, в сравнение с през 2022 година. Повечето от тези панели и съставни елементи идват от Китай - в някои случаи 95 %, сочат данни на Международната организация по силата (МАЕ).

Германия също се опълчи на въвеждането на ограничавания за вноса на китайски слънчеви панели.

" Германия ще показа ограничения в поддръжка на локалното произвеждане на слънчеви технологии. Търговските защитни ограничения не оказват помощ ", уточни немският държавен секретар по енергетиката Свен Гиголд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР