Европейският съюз трудно ще договори общи газови доставки, защото има

...
Европейският съюз трудно ще договори общи газови доставки, защото има
Коментари Харесай

Червен евродепутат: Нашето газово хранилище е най-празното в Европа

Европейският съюз мъчно ще контракти общи газови доставки, тъй като има доста разнообразни ползи. Това сподели Петър Витанов, началник на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал пред Bulgaria on Air.

„ Трудно ще има единна позиция на Европейски Съюз за доставките на газ от Русия, тъй като изходните точки за европейските страни са разнообразни. Има страни като Португалия и Испания, които не са подвластни от съветските енергийни запаси, и такива от Източна Европа като България, Чехия, Унгария, или пък Германия и Австрия, които изпитват големи усложнения за действие на техните стопански системи без газ от Русия “, сподели Петър Витанов.

„ Трудно е да има краткосрочно общо решение. Ще има обща позиция по пътя към освобождение на зависимостта от един снабдител, само че това не става от през днешния ден за на следващия ден “, предвижда още представителят на социалистите в Европейския парламент.

„ Общо пазаруване на полутечен газ е допустима опция, само че не би трябвало да забравяме, че става въпрос за напълно нова система освен на доставки, само че и на транспорт. Няма задоволителен брой танкери, няма терминали, газопроводи, прилежаща инфраструктура. Ако Европа купуваше от Русия 250 милиарда кубика, то опциите на Съединени американски щати са да създадат доставки от 15 милиарда полутечен газ, при напълно друга цена “, сподели още Петър Витанов.

Според него някои частни компании са били готови за ставащото, откакто са резервирали газов потенциал.

„ Хранилището в Чирен се оказа най-празното в Европа. Само преди няколко седмици имаше продажба на газ от него. Ще спестя идващ коментар “, добави евродепутатът.

„ Икономически прекъсването на газа от Русия – ще коства скъпо на българите. Ако има идеологическа и политическа причина – тя би трябвало да бъде декларирана ясно “, разяснява Петър Витанов.

Евродепутатът от Групата на социалистите и демократите приказва и за новите провокации пред работещите хора.

„ Денят на труда е един от знаците на левите хора, една от най-големите дела на Българска социалистическа партия. Ако през днешния ден за нас е обикновено да имаме осемчасов работен ден, петчасова работна седмица и всички останали обществени придобивки, то не би трябвало да забравяме, че това е изковано с доста старания и митинги “, сподели Витанов.

Заради пандемията в последните две години се промени и трудовият пазар. Една трета от хората минаха в отдалечен режим на работа.

„ Много постоянно имаше корист, несъразмерна работа. Служителите бяха принудени да работят не по 8 часа, а по 10 или 12 часа, от рано заран до късно вечер. Европейският съюз търси разновидности, които да разрешат на служащите да почиват и има към този момент редица наставления в тази посока. По време на пандемията имаше индикации за „ бърнаут “ на служащите, за стресови обстановки, за корист с техния труд “, сподели Витанов и заяви, че и у нас взаимно със синдикатите и общественото министерство също се създават ограничения за отбрана на хората, които работят отдалечено.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР