Европейският съюз споделя становището на страните от Г-7, които отказаха

...
Европейският съюз споделя становището на страните от Г-7, които отказаха
Коментари Харесай

ЕС отказва да плаща в рубли за руския газ

Европейският съюз споделя мнението на страните от Г-7, които отхвърлиха през вчерашния ден да заплащат доставките на съветски газ в рубли. Това съобщи през днешния ден представител на Европейската комисия.

По-рано представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Русия няма да доставя газ гратис и, че той може да бъде плащан единствено в рубли.

Говорителят на Европейска комисия означи, че енергийните министри от Г-7 са настояли за съблюдаване на договорите с Москва, където ясно е планувано заплащанията да се правят в евро или долари. Той отхвърли опцията да се извърши желанието на съветския президент Владимир Путин рублата да се схване като разплащателно средство по към този момент подписаните контракти.

По думите на представителя, съветските директни газови доставки през Украйна за Европейски Съюз не престават. Междувременно, японското държавно управление разгласи, че ще изиска от японските компании да откажат да заплащат на Русия в рубли за енергийните запаси. Освен това, Токио ще забрани износа на първокласни артикули за Русия. Забранените предмети включват скъпи коли, мотоциклети, алкохолни питиета, козметика, мода, скъпоценни камъни, преносими компютри и други.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР