Европейският съюз си поставя цел за свеждане на депонирането до

...
Европейският съюз си поставя цел за свеждане на депонирането до
Коментари Харесай

Целта на ЕС за намаляване на депонирането до 10% е много амбициозна, смята екоминистърът Нено Димов

Европейският съюз си слага цел за свеждане на депонирането до 10% и това е една доста амбициозна цел, може да звучи даже непостижима. Това разяснява министърът на екологията Нено Димов при откриването на на форума " Кръгова стопанска система и чисти технологии " в НДК този петък и изрази вяра българското европредседателство да приключи с доста ясно обръщение към Европейската комисия за това в каква посока би трябвало да се развива законодателно кръговата стопанска система.

Следващата седмица като част от европейското събитие " Зелена седмица на Европа " Европейски Съюз ще одобри нови правила за ръководството на отпадъците, в това число по-амбициозни цели за преработване на битовите боклуци и понижаване на количеството депонирани боклуци.

Правилата, които целят да създадат европейската система за ръководство на отпадъците най-хубавата в света, слагат като цел преработването на 55% от всички битови боклуци до 2025 година, на 60% до 2030 година и на 65% до 2035 година Друга цел е да се подсигурява, че до 2035 година единствено 10% или по-малко от битовите боклуци ще бъдат депонирани на сметища. Разделното събиране на биологичните боклуци ще стане наложително до 2035 година

Днес Димов акцентира в ревюто си на това, че човечеството доста дълги години е работило по линеарен модел - суровина, артикул, боклук, край. От напълно скоро човечеството се пробва да промени стопанската система в кръгова, където това, което споделяме, че е боклук, може да бъде първоначално суровина.

По думите му главният проблем е, че доста

мъчно се трансформира мисленето, а

пътят за резистентен резултат е образованието и културата на всеки обособен човек. " Именно за това е огромното предизвикателство – не в написването на закон, не в използването на избрана иновация, само че в това по какъв начин да генерираме едно мислене, че от нещо, наслагвано в продължение на хилядолетия, да минем в нещо, което ще бъде наша основа в идващите хилядолетия ", счита Димов.

В същото време Димов подсети, че в природата всяко едно нещо, което е генерирано, е потребно за някой и боклук за различен. " Тоест кръговата стопанска система е реалност. "
Димов изброи стадиите на кръговата стопанска система, като включи

и изгарянето на боклуци като

акцентира на това, че този метод е необятно използван. Само преди ден Столична община гласоподава бюджет за построяването на апаратура за изгаряне на боклуци в София.

Димов напомни, че кръговата стопанска система стъпва на попречване на отпадъците, екодизайн, който разрешава оптимално дълга приложимост и поправка; повторна приложимост - екоиновациите са ориентирани в това продуктът да бъде ремонтиран и употребен отново; преработването или продуктът да е изработен по този начин, че обособените детайли елементарно да се извадят и да бъдат рециклирани. " На четвърто място идва изгарянето – нещо, което сега се употребява много необятно. Едва на последно място идва концепцията продуктът да бъде депониран ", означи министърът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР