Европейският съюз ще проведе следващата седмица преговори с Азербайджан, за

...
Европейският съюз ще проведе следващата седмица преговори с Азербайджан, за
Коментари Харесай

ЕС ще помоли Азербайджан да увеличи доставките на газ за Европа

Европейският съюз ще организира идната седмица договаряния с Азербайджан , с цел да разиска опциите за увеличение на доставките на газ за Европа през Трансадриатическия водопровод (ТАП), заяви през днешния ден английският вестник „ Financial Times “.

Според източник на изданието, идната седмица еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон ще посети Баку, където ще се срещне с министъра на енергетиката Пярвиз Шахбазов и с министъра на екологията и естествените запаси Мухтар Бабаев.

„ Очакваме договарянията да бъдат отдадени на ролята на Азербайджан при диверсификацията на доставките на газ за Европа “, заяви източникът. Това включва опцията за увеличение на доставките на газ през ТАП за Европа . Капацитетът на ТАБ сега е към 10 милиарда куб. м на година, а Азербайджан е постоянен и благонадежден снабдител за Европейски Съюз.

Изданието показва, че диалозите по отношение на опцията за увеличение на доставките на азербайджански газ за Европа се засилва на фона на напрежението сред Европейски Съюз и Русия поради обстановката в Украйна. Редица западни медии оповестиха по-рано, че при положение на навлизане на Русия в Украйна, Европейски Съюз е подготвен да вкара строги наказания против Москва, които може да включат и отвод от „ Северен поток-2 “.

При подобен сюжет в Брюксел позволяват, че Русия може като ответна мярка да редуцира доставките на газ за Европа , което заплашва остарелия континент с енергийна рецесия. За да предотвратят допустима сериозна обстановка, Европейски Съюз води договаряния с различни снабдители на гориво, в това число с Катар, за увеличение на количествата закупуван от тях газ. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР