Европейският съюз ще отхвърли британското искане за преговори за прехода

...
Европейският съюз ще отхвърли британското искане за преговори за прехода
Коментари Харесай

Доналд Туск: Британското предложение за ирландската граница трябва да устройва Ирландия

Европейският съюз ще отхвърли английското искане за договаряния за прехода след брекзит и бъдещия търговски пакт, в случай че Ирландия не е удовлетворена от офертата на Лондон за статута на границата със Северна Ирландия, сподели през днешния ден ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, представен от Ройтерс.

Преди да предложа на евролидерите управителни насоки за прехода и бъдещите връзки с Обединеното кралство, първо ще се съветвам с ирландския министър председател Лио Варадкар дали английското предложение удовлетворява ирландското държавно управление.

" Нека бъда доста явен: в случай че предлагането на Обединеното кралство е недопустимо за Ирландия, то ще е недопустимо и за Европейски Съюз ", съобщи Туск след среща в Дъблин с Варадкар.

" Обединеното кралство би трябвало да предложи правдоподобни, съответни и изпълними решения, които подсигуряват, че няма да има твърда граница, какъвто и да е изходът от договарянията " с Европейски Съюз, сподели Варадкар пред публицисти след срещата.

Европейски Съюз даде на Лондон 4 декември за краен период да поеме ангажимент за ирландската граница – една от трите тематики, които желае да уреди преди започването на втората фаза от договарянията за брекзит.

Това може да стане още на идната среща на върха на 14 и 15 декември, означи Франс прес.

Ако бъде върната границата сред двете Ирландии след брекзита, това може да провокира потрес в стопанските системи им, които са тясно свързани. Възможно е да бъде изложено на заплаха и мирното съглашение от 1998 година в Северна Ирландия, известно като " съглашението от Разпети петък ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР