Европейският съюз, притеснявайки се от политически реакции в страните членки,

...
Европейският съюз, притеснявайки се от политически реакции в страните членки,
Коментари Харесай

EС вече не може да даде гаранция за присъединяването на Западните Балкани

Европейският съюз, притеснявайки се от политически реакции в страните членки, към този момент не може да се съгласи да дава гаранции за възможното бъдещо участие на шестте страни от Западните Балкани. Това излиза наяве от четирима дипломати на блока и вътрешен документ, забелязан от Ройтерс, съобщи Investor.

Безизходицата към оповестяването на среща на върха на европейските и балкански водачи на 6 октомври е една най-ниските точки в тактиката на блока за участието на Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Северна Македония.

На срещата Европейски Съюз планираше да удостовери обещанието си отпреди 18 години за „ недвусмислена поддръжка за европейската вероятност на Западните Балкани “, стана ясно от план на декларация от 11 септември, забелязана от Ройтерс. Оттогава обаче бяха извършени най-малко два кръга от договаряния, които по този начин и не реализираха единение по въпроса, показват дипломатите.

Европейските страни не разкриват обособените си позиции, само че богатите северни страни, като Дания, Франция и Нидерландия, се тормозят от повтаряне на прибързаното приемане на Румъния и България през 2007 година, както и за повтаряне на зле ръководената миграция на източноевропейци към Англия, показва Ройтерс.

В същото време налице остават и някои възражения на обособените страни членки против кандидатките. България продължава да има несъгласия по отношение на участието на Северна Македония.

Но даже и някои от разногласията да бъдат изчистени, то компликациите към присъединението на Западните Балкани отразяват невъзможността на Европейски Съюз да реализира проекта си за „ пръстен от другари “ от Украйна до Тунис, предлагайки по-близки връзки, търговия и финансова помощ.

Вместо това мощно въздействие прокарват Китай и Русия. През януари Сърбия бе първата европейска страна, която получи китайски ваксини против ковид за всеобщо използване.

В същото време Европейски Съюз непряко ускорява напрежението в района с 20 млн. души население, показват дипломатите, защото жителите му не престават да се надяват на участие в съюза.

На този декор в понеделник войски на НАТО ускориха патрулите по границата, блокирана от локални сръбски жители, ядосани от възбраната за прекосяване на коли със сръбска регистрация.

Във вторник стартира и тридневната обиколка на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в района.

По време на първото си посещаване в Албания тя удостовери обещанието на Брюксел, че бъдещето на страната е в Европейски Съюз.

Но обещанията на Европейски Съюз към този момент нямат същата тежест, най-много откогато Франция и Нидерландия краткотрайно стопираха процеса по разширение преди две години и в този момент поради България, прецизира организацията.

„ Докато има толкоз доста страни членки, по една или друга причина, които имат вяра, че не е вярно да се усилва европейската общественост, то няма да стигнем до на никое място “, разяснява Джон Обраян, специалист по европейска интеграция към Университета в Мейнуут, Ирландия.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР