Европейският съюз предприема реформа в определянето и събирането на екотаксите,

...
Европейският съюз предприема реформа в определянето и събирането на екотаксите,
Коментари Харесай

Европа чисти пазара си от компании екотарикати

Европейският съюз подхваща промяна в определянето и събирането на екотаксите, дължими от производителите и вносителите на разнообразни типове артикули поради това, че пускат на пазара бъдещи боклуци. Новите правила сега се създават и ще влязат в действие от юли 2020 година

Една от задачите е пазарът да се почисти от компаниите тарикати, които сега съумяват да се укрият от заплащането на продуктови такси и по този начин на практика в приложимост влизат артикули, чиито разноски за събиране и вероятно преработване ще би трябвало да бъдат покрити през такса боклук. Ще се ограничи и продажбата на артикули, които не покриват минимални критерии за повторна приложимост, ремонт и преработване.

Освен това Брюксел ще изсветли облагите на държавните и частните организации за оползотворяване на боклуци и защо са били изразходвани продуктови такси, които се събират от производителите и дистрибуторите, само че действително се заплащат от потребителите през цените на продуктите. В момента тези организации са длъжни да регистрират единствено избрани цели, само че не и по какъв начин тъкмо изразходват събраните екотакси.

Настройка на екотаксите

Приета от Брюксел инструкция планува от юли 2020 година продуктовите такси към този момент да не са единствено съгласно типа опаковка на продукта, вид електроуред, дали става дума за кола, автомобилни акумулатори или масло и други. " Таксите ще се " тунинговат " и към този момент би трябвало да зависят също от продължителността на живота и гаранцията, какви са опциите за ремонт, за преработване и повторна приложимост на опаковката ", изясни пред Mediapool Николай Михайлов, съветник в " Денкщат България ". Компанията работи с Европейската комисия като част от екипа, подготвящ насоки на национално равнище до всички страни членки за използване на Рамковата Директива за отпадъците и минимизиране на сивия бранш, подбуден от неплащане на продуктовите такси.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР