Европейският съюз постигна съгласие в понеделник за 3-месечно гъвкаво отлагане

...
Европейският съюз постигна съгласие в понеделник за 3-месечно гъвкаво отлагане
Коментари Харесай

ЕС се съгласи с отлагане на Брекзит до 31 януари

Европейският съюз реализира единодушие в понеделник за 3-месечно гъвкаво отсрочване на излизането на Англия от блока, предава Ройтерс, представена от investor.bg.

Само три дни преди крайния период за овакантяване на Европейски Съюз от Англия в 23 часа по Гринуич на 31 октомври Brexit виси на косъм, защото английските политици не са покрай постигането на консенсус по какъв начин, по кое време и даже дали би трябвало да се стига до разлъка.

Джонсън, който стана министър председател с обещанието да реализира Brexit на 31 октомври, трябваше да изиска отсрочване, откакто Народното събрание отхвърли да ратифицира договорката по напускането на Лондон.

27-те страни, които ще останат в Европейски Съюз след Brexit, се съгласиха през днешния ден да отсрочат напускането на Англия до края на януари, като е допустимо да се стигне и до по-ранно излизане на страната от блока, в случай че разединеният английски парламент ратифицира договорката.

„ 27-те страни членки на Европейски Съюз се съгласиха да одобряват молбата на Англия за гъвкаво удължение на Brexit до 31 януари 2020 година “, съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск в Twitter.

Но страните членки на Европейски Съюз ще се нуждаят от формален отговор от Англия на предлагането си за 3-месечно отсрочване на Brexit, преди да задействат „ писмена процедура “, при която държавните управления ще имат 24 часа да одобряват или отхвърлят отлагането.

“Можем да стартираме писмената процедура, едвам откакто имаме единодушието на английското държавно управление за текста “, сподели почитан представител на Европейски Съюз.

Двама високопоставени дипломати от съюза потвърдиха, че контрактуваният интервал за писмената процедура е 24 часа и ще влезе в действие от момента, в който Лондон одобри предлагането за отсрочване на Brexit от 31 октомври на 31 януари.

Излизането на Англия от Европейски Съюз към този момент беше отсрочено два пъти – от 29 март и 12 април, откакто предшественикът на Джонсън, Тереза Мей, не съумя три пъти да прокара договорката си в Народното събрание.

Британските политици не могат да осъществят Brexit 3,5 години след референдума в поддръжка на излизането от Европейски Съюз, а Джонсън желае Народното събрание да утвърди провеждането на парламентарни избори на 12 декември в подмяна на повече време за приемане на договорката му.

Той обаче се нуждае от поддръжката на две трети от 650-те депутати в Народното събрание за насрочването на нови избори. Камарата на общините би трябвало да организира гласоподаване по-късно през днешния ден.

Френският президент Еманюел Макрон е главното затруднение пред удължаването, като твърдеше, че би трябвало да има основателна причина за отлагането и че Англия би трябвало да излезе от личната си политическа невъзможност.

Но непосредствен до Макрон източник декларира пред Ройтерс, че вероятностите за избори на Острова са се засилили доста.
Източникът акцентира, че третото отсрочване на Brexit ще бъде съпроводено с избрани условия, в това число отвод за предоговаряне на съглашението за овакантяване и разрешаване на останалите страни членки на Европейски Съюз да организират срещи без Англия за разискване на бъдещето на блока.

Последният проект за отсрочване планува Англия да напусне Европейски Съюз на 1 декември или 1 януари, в случай че Народното събрание ратифицира съглашението надлежно през ноември или декември, оповестяват дипломати, които вземат участие в договарянията за Brexit в Брюксел.

Европейски Съюз ще съобщи, че удължаването не би трябвало да бъде употребявано за ново предоговаряне на договорката за напускането и че Лондон не би трябвало да попречва значителната активност на Европейски Съюз по разнообразни планове – от бюджета до климатичните политики.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР