Европейският съюз планира допълнителна финансова помощ за Афганистан и съседните

...
Европейският съюз планира допълнителна финансова помощ за Афганистан и съседните
Коментари Харесай

ЕС планира допълнителна финансова помощ за Афганистан



Европейският съюз възнамерява спомагателна финансова помощ за Афганистан и прилежащите страни, с цел да овладее притока на бежанци от тази страна, заяви Ройтерс.

Обмисля се разпределяне на средства за Пакистан и Иран, които към този момент подслоняват 6 и половина милиона афганистанци. Турция също е от огромно значение в проектите на Брюксел за приютяване на повече бежанци от войната в Афганистан.

Ройтерс черпи тази информация от двама дипломати, поискали анонимност. От самата Еврокомисия отхвърлят коментар.

Европейският съюз и съседите на Афганистан са прави да се притесняват от бежански талази, поради ожесточаването на войната в централноазиатската страна, уточни пред БНР лекар Джонатан Шродън от вашингтонския център за военни разбори Си Ен Ей:

" Бих споделил, че подобен риск има. Ако талибаните съумеят да овладеят някой от огромните градове в Афганистан, да вземем за пример Кандахар, против който настъпват сега, държавното управление ще се опита да ги изтласка. В подобен случай е изцяло допустимо да се стигне до боеве от мащаба на борбата за Мосул - яростни, кръвопролитни и разрушителни бойни дейности в градски условия ".

Интервю с Джонатан Шродън ще можете да чуете в обзора на интернационалните събития от седмицата " Събота 150 " по стратегия " Хоризонт ".

Междувременно талибаните към този момент управляват половината от 400-те окръзи в Афганистан, само че нито един от гъстонаселените огромни градове, съобщи ръководителят на началник-щабовете на американските въоръжени сили военачалник Майк Мили.

Победата им против държавните сили не е обезпечена, само че:

" Значителна част от територията на Афганистан превзеха талибаните през последните шест до 10 месеца. За това наподобява, че все още имат стратегическо предимство ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР