Европейският съюз, Израел и Египет подписаха меморандум за разбирателство за

...
Европейският съюз, Израел и Египет подписаха меморандум за разбирателство за
Коментари Харесай

ЕС подписа договор с Израел и Египет за износ на природен газ за Европа

Европейският съюз, Израел и Египет подписаха меморандум за съгласие за експорт на газ от еврейската страна през арабската република за Европа, заяви „ Ал Джазира “.

Според документа съглашението е за три години с автоматизирано удължение за още две години.

Договорът става факт в последния ден от тридневното посещаване на ръководителя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в Израел.

Вестник " Маарив " означи, че Израел " може да се трансформира в нов източник на газ " за Европейски Съюз, защото " Европейски Съюз се стреми да понижи зависимостта си от доставките на газ от Русия ". Във вторник ръководителят на Европейска комисия, говорейки в университета " Бен Гурион " в Негев, Южен Израел, където беше удостоена с почетна докторска степен, съобщи, че Европейски Съюз е подготвен да ускори енергийното съдействие с Израел на фона на проблемите, които изпитва сега с Русия. Тя съобщи, че позицията на Москва по газовите въпроси ускорява желанието на Европейски Съюз да търси различни източници на енергийни запаси.

БГНЕС напомня, че Фон дер Лайен се срещна с израелския министър-председател Нафтали Бенет в Йерусалим на 14 юни вечерта. От канцеларията на израелския министър председател оповестиха, че министър-председателят е " удовлетворил молбата на ръководителя на Европейската комисия за съдействие в региона на износа на природен газ през Египет за Европа ". От службата прибавиха, че " водачите са разискали укрепването на връзките сред Израел и Европейски Съюз и са удостоверили нуждата от усилване на съдействието в региона на нововъведенията, изменението на климата, екологичната резистентност и доста други области ". Освен това по време на диалозите Бенет " е показал дейностите на Иран в района и е призовал интернационалната общественост да предприеме решителни дейности против иранския режим и ускорения му прогрес в създаването на нуклеарни оръжия ". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР