Европейският съюз изключи седем руски банки от международната финансова система

...
Европейският съюз изключи седем руски банки от международната финансова система
Коментари Харесай

ЕС изключи 7 руски банки от международната финансова система SWIFT

Европейският съюз изключи седем съветски банки от интернационалната финансова система SWIFT , само че остави отвън възбраната две банкови институции, свързани с продажбите на течни изкопаеми горива, оповестява Официалният вестник на Европейски Съюз, представен от Франс прес. 27-те не разрешават и съветските медии РТ и " Спутник ", като възбраната влиза в действие неотложно.
       
Изключването от SWIFT има за цел да бъде откъсната частично съветската стопанска система от международните финанси като наказателна мярка за съветската инвазия в Украйна. То е ориентирано против ВТБ, втората по величина банка в Русия, както и банка " Откритие ", Новикомбанк (финансиране на промишлеността), Промсвязбанк, банка " Россия ", Совкомбанк и ВЕБ (руската банка  за развитие).

Тези институции са най-силно свързани с финансирането на военните дейности на Москва в Украйна, изясни европейски представител. По думите му към една четвърт от размера на съветската банкова система е обиден от това изключване от SWIFT.

Мярката влиза в действие от 12 март, съгласно Официалния вестник на Европейски Съюз. Страните членки дадоха зелена светлина за тази глоба нощес след няколко дни на договаряния.

За сметка на това мярката не визира нито " Сбербанк " - най-голямата банка в страната, нито " Газпромбанк " - финансовият инструмент на съветския газов колос, защото през тях минават по-голямата част от заплащанията за съветските газови и петролни доставки за Европейски Съюз.

Германия и Италия показаха опасения през последните дни, че няма да могат да заплащат съветските газови доставки, от които са мощно подвластни, при положение, че банките, натоварените със съответните заплащания, бъдат блокирани в SWIFT.

Изключването от SWIFT се показва като " финансово нуклеарно оръжие ". Тази платформа за сигурни връзки разрешава размяната на платежни нареждания и прекачване на средства сред банките.

SWIFT, която е записана в Белгия, изключи през 2012 година доста ирански банки след решение на Европейски Съюз. Повечето от тях бяха върнати назад в системата през 2016 година.

Общо 80 % от съветската банкова система е обект по един или различен метод от пакета финансови наказания на Европейски Съюз, признати от 2014 година насам след анексирането на Крим от Москва, показва европейският представител.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР