Европейският съюз и Великобритания започнаха едновременно две антимонополни разследвания срещу

...
Европейският съюз и Великобритания започнаха едновременно две антимонополни разследвания срещу
Коментари Харесай

Поредно разследване срещу Фейсбук. Къде отиват личните ни данни?

Европейският съюз и Англия започнаха по едно и също време две антимонополни следствия против компанията  " Facebook ". Причината – бизнес модела за събирането на данни от хората, които продават и купуват артикули през платформата Marketplace, написа The New York Times.

Европейска комисия ще проверява дали Facebook е нарушил разпоредбите на конкуренцията на Европейски Съюз, като е употребявал рекламни данни, събрани по-специално от рекламодатели, с цел да се конкурира с тях на пазари, където е деен, като да вземем за пример класифицирани реклами. „ Текущото следствие ще покаже също дали " Facebook " е обвързвала своята услуга за онлайн класифицирани реклами Marketplace със своята обществена мрежа в нарушаване на разпоредбите на Европейски Съюз за конкуренцията “, гласи прессъобщението на Европейска комисия.

Услугата Marketplace е сходна на eBay, въведена през 2016 година, където потребителите да купуват и продават своите артикули. Говорител на Европейска комисия заяви, че европейското и английското следствие да са самостоятелни едно от друго, само че регулаторите в Брюксел и в Лондон са си сътрудничили в  подготовката им. Англия преглежда и Фейсбук Dating, услуга, която компанията вкара в Европа предходната година. Чрез нея потребителите могат да търсят нови запознанства, сходно на най-популярната платформа за това – Tinder.

" Ще разгледаме в детайли дали тези данни дават на " Facebook " конкурентно преимущество, което е непозволено, и  по-конкретно в бранша на онлайн рекламите, където хората купуват и продават артикули всеки ден и където " Facebook " на процедура се конкурира с компании, от които събира данни ", разясни еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер. „ В днешната цифрова стопанска система данните не би трябвало да се употребяват по метод, който да нарушава конкуренцията “, сподели още тя.

Разследванията ускоряват така и така големия надзор, който държавните управления по целия свят се пробват да окажат върху софтуерните колоси. Регулаторите в Съединени американски щати, Китай, Индия, Австралия, Русия и Латинска Америка проверяват и повдигат обвинявания против фирмите.

Така да вземем за пример в петък немският орган, занимаващ се с конкуренцията, разгласи следствие против Гугъл за отношението му към издателите, употребяващи Гугъл News Showcase. Гугъл заплаща на издателите за наличието и регулаторът съобщи, че изследва дали компанията се отнася незаслужено с издателите, с цел да бъдат включени техните истории в платформата. Но следствието на " Facebook " е следващата голяма акция за последните няколко години.

Какъв в действителност е въпросът? Когато някоя компания реши да популяризира своите услуги във Facebook дава търговски данни, които може да се употребяват против нея, защото самата мрежа на Facebook също е съперник на компанията, защото развива комерсиална активност. Европейската комисия ще проверява точно това – дали компанията е злоупотребявала с данните и ги е употребила в собствен интерес.

Особен детайл от следствието на онлайн рекламите са тези на платформите, в които потребителите купуват и продават артикули. Доставчиците на онлайн реклами популяризират своите услуги в обществената мрежа, само че в това време те се конкурират с услугата за пазаруване и пласиране на " Facebook " – Marketplace.

Има и още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР