Европейският съюз и Великобритания стартираха две отделни разследвания срещу Facebook

...
Европейският съюз и Великобритания стартираха две отделни разследвания срещу Facebook
Коментари Харесай

ЕК и Великобритания разследват Facebook за нарушаване на конкуренцията

Европейският съюз и Англия стартираха две обособени следствия против Фейсбук по подозрения, че обществената мрежа употребява данните на потребителите с цел да се конкурира по непочтен нaчин на пазара на цифрова реклама, предава Reuters.

Европейската комисия и английският антимонополен орган показаха, че ще проверяват дали Фейсбук злоупотребява с данните, събрани от близо 7 млн. компании, които популяризират посредством Marketplace платформата на софтуерния колос.

Това е първата сходна процедура на Европейска комисия против Фейсбук, която е част от по-мащабните старания на комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер да пресече практиките на огромните американски интернет компании. Вестагер е наложила санкции за над 8 милиарда евро на Гугъл до момента, като също така проверява дейностите и на Amazon и Apple в Европейски Съюз.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Amazon завоюва правосъдната борба с Европейския съюз за избегна...

Стартирал през 2016 година, Фейсбук Marketplace се употребява от 800 млн. консуматори на обществената мрежа в 70 страни по света за покупка и продажба на артикули и движимости. Още от 2019 година, Европейска комисия преглежда активността на платформата под лупа.

" Ще разгледаме в елементи дали тези данни дават преимущество на Фейсбук съответно на пазара на цифрова реклама, където хора продават и купуват артикули всеки ден и където Фейсбук се конкурира с компании, от които събира данни ", споделя Вестагер.

„ В днешната цифрова стопанска система, данните не би трябвало да се употребяват по метод, който изкривява конкуренцията”, прибавя тя. Европейска комисия ще проверява и дали това, че Фейсбук Marketplace е вграден в самата обществена мрежа не дава преимущество в достигането на клиенти и дали не изключва конкурентните цифрови реклами.

Англия разгласи лично следствие по същата тематика.

„ Възнамеряваме да проучим задълбочено потреблението на данни от Фейсбук, с цел да преценим дали бизнес практиките му дават незаслужено преимущество в секторите за онлайн запознанства и цифровите реклами”, показват от английския антимонополен орган.

„ Всяко сходно преимущество може да затрудни съперниците компании да реализират триумф, в това число новите и дребни бизнеси, като понижава изборът, който имат потребителите”, прибавят от там.

Фейсбук разгласи, че ще сътрудничи на Европейска комисия и Англия по следствията „ с цел да показва, че са без основание”.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР