Европейският съюз и африкански лидери обещаха да положат повече усилия

...
Европейският съюз и африкански лидери обещаха да положат повече усилия
Коментари Харесай

ЕС и Африка обещаха повече помощ за блокираните в Либия мигранти

Европейският съюз и африкански водачи дадоха обещание да положат повече старания за оказване на помощ на хилядите мигранти, блокирани в Либия - главната насочна точка, от която мигрантите те по море към Европа в търсене на по-добър живот, заяви " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Въпреки че младежта и развиването бяха съществени тематики на почналата през вчерашния ден среща на върха сред Европейски Съюз и Африканския съюз в Кот д`Ивоар, миграцията бе преди всичко в дневния ред, в това число поради появилите се преди няколко дни фрагменти от търг за плебеи в Либия, провокирали навсякъде отвращение в целия свят.

На откриването на срещата в Абиджан, президентът на Кот д`Ивоар Аласан Уатара съобщи, че сигурността на Европа и Африка ще " зависи от способността ни да намерим излаз от рецесията в Либия и да сложим край, с всички налични средства, на нечовешкото връзки към мигрантите ".

Френският президент Еманюел Макрон сподели, че с водачи на други страни от Европейски Съюз, африкански страни и Организация на обединените нации са разискали ограничения за справяне с трафикантите на хора, включително " съответни военни и полицейски дейности за разтрошаване на тези мрежи ".

" Тези каналджии са тясно свързани с доста терористични организации и подхранват, от време на време финансират, а различен път са същите тези, които водят война против нас и убиват хора всеки ден в огромна част от Северна Африка ", сподели Макрон в изявление за телевизия " Франс 24 " и Радио Франс ентернасионал.

Германският канцлер Ангела Меркел сподели, че " е доста значимо да подпомогнем африканците да сложат завършек на противозаконната миграция, тъй че хората да не страдат в ужасните лагери в Либия и даже да бъдат продавани ".

Нигерийският президент Мухамаду Бухари съобщи през вчерашния ден, че всички нигерийци, блокирани в Либия или в други елементи на света, ще бъдат върнати вкъщи и ще им бъде оказана помощ. Той добави, че е извънредно " нигерийци да бъдат продавани като кози за по няколко $ в Либия ". Неговото държавно управление заяви в " Туитър ", че тази година са били върнати 4000 нигерийци, блокирани в Либия.

Европа се пробва да понижи потока от десетки хиляди африканци, предприемащи рисковото пътешестване през Средиземно море, посредством помощи за развиване и други средства като финансиране на по-стриктен граничен надзор. С прогнозите за фрапантно увеличение на популацията на Африка през идващите десетилетия, се чака още доста хора да рискуват живота си, с цел да стигнат до Европа, означи АП.

Ескпертна група

Европейски Съюз, Африканският съюз и Организация на обединените нации оповестиха през вчерашния ден, че ще основат експертна група, която ще форсира процеса на непринудено връщане на мигранти в родните им страни и намирането на нов дом за бягащите от принуждение, спорове и на нуждаещите се от интернационална протекция.

Групата ще работи в тясна съгласуваност с либийските управляващи и ще бъде част от продължаващите старания на трите организации за разтрошаване на мрежите за трафик на хора и незаконна активност.

Представители на трите организации и на девет европейски и африкански страни, в това число Либия, се споразумяха да проведат " незабавни евакуации идните дни и седмици " на мигранти, станали жертва на трафиканти в Либия, съобщи през вчерашния ден Макрон.

Решението да се окаже помощ на връщането на искащите африканци от Либия в родните им страни бе взето на изключителна среща на Европейски Съюз, Апелативен съд, Организация на обединените нации, Германия, Италия, Испания, Чад, Нигер, Либия, Мароко и Конго, сподели пред публицисти Макрон в коридорите на срещата на върха в Абиджан.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР