Европейският съвет ще обсъди в четвъртък и петък онлайн развитието

...
Европейският съвет ще обсъди в четвъртък и петък онлайн развитието
Коментари Харесай

Европейският съвет ще обсъди пандемията и отношенията с Турция и Русия, без решения

Европейският съвет ще разиска в четвъртък и петък онлайн развиването на пандемията, снабдяването с ваксини, както и връзките с Турция и Русия. Не се планува да бъдат одобрени решения, посочи почитан европейски посланик, представен от Българска телеграфна агенция.

Той означи, че в срещата ще се включи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, само че не се планува диалог с държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз. Байдън и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел ще създадат изказвания, в които ще очертаят устрема за възкръсване на двустранното съдействие.

Участниците в съвещанието ще обсъдят въпроса с производството и доставката на ваксини, само че към този момент няма да се произнасят по предлагането на Европейската комисия за спомагателни ограничавания на износа, нито за въвеждането на електронно уверение за преболедувалите и имунизираните. Въпреки че седем страни от Европейски Съюз са сложили за разискване въпроса за разпределението на имунизациите, Европейският съвет не е мястото за взимане на такива решения, уточни дипломатът.

Предвижда се диалогът за стратегическите връзки с Русия да бъде отсрочен още веднъж - за идващия път, когато ще бъде допустимо физическото наличие на европейските ръководители в Брюксел.

По въпроса с Турция се чака Европейският съвет да изрази подготвеност за съдействие с Анкара по тематики от общ интерес като миграцията, стопанската система, противодействието на пандемията. Очаква се Европейски Съюз да изрази угриженост от утежняването на ситуацията с човешките права и върховенството на закона в Турция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР