Европейският съд по правата на човека осъди България да плати

...
Европейският съд по правата на човека осъди България да плати
Коментари Харесай

Симеон Сакскобургготски осъди България в Страсбург за рекордните €1,6 млн.

Европейският съд по правата на индивида осъди България да заплати рекордните 3,2 млн. лева на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок поради наложения от Народното събрание мораториум върху така наречен царски парцели.

Това оповестиха от съда в Страсбург, представени от уеб страницата за правна информация lex.bg.

Мораториумът бе признат преди 14 години от Народното събрание, а с него на царското семейство бе неразрешено да се разпорежда и да експлоатира върнатите след рухването на комунистическия режим парцели. Според съда по правата на индивида това е било непропорционално тежка мярка.

Такава дълготрайност на наложените на жалбоподателите ограничавания е несъразмерна “, се споделя в решението.

Заради „ продължителната неустановеност “, в която е сложила царското семейство, съдът присъжда голямото обезщетение за пропуснати изгоди – като несбъднат дърводобив в над 16 000 дка рилски гори, за чиято благосъстоятелност още тече разногласието сред страната и царя.

През септември 2021 година съдът в Страсбург призна, че страната е нарушила правото на благосъстоятелност и на обективен развой на Сакскобургготски и даде 6 месеца на държавното управление и царя да се схванат какво обезщетение ще получи за материалните вреди, които са му породени. Това обаче по този начин и не се случи и по тази причина през днешния ден Европейски съд по правата на човека дефинира компенсацията на някогашния министър председател и на процедура почита напълно претенциите му, напомня lex.bg.

Междувременно пред българския съд Симеон съумя да завоюва делата за част от парцелите си – като „ Царска Бистрица “ и „ Врана “.

Имотите на процедура са отнети от наследниците на Борис III и Фердинанд още през 1946 година, когато царското семейство е насила да напусне България. Приет е умишлен закон за това. През 1998 година Конституционният съд афишира този закон за противоконституционен. Царското семейство задейства процедурите за връщане на парцелите си.

Мораториумът бе натрапен през 2009 година, откакто в продължение на години два Народното събрание дискутираха дали връщането на парцелите е обосновано и дали те в действителност не принадлежат на страната. С него на царското семейство бе отнето правото да се разпореждат с парцелите, само че в това време бяха задължени да се грижат за тях.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР