Европейският парламент призовава Сърбия да наложи санкции срещу Москва заради

...
Европейският парламент призовава Сърбия да наложи санкции срещу Москва заради
Коментари Харесай

ЕС призовава Сърбия да наложи санкции на Москва

Европейският парламент приканва Сърбия да наложи наказания против Москва поради съветската инвазия в Украйна и ясно да изрази позицията си дали желае или не желае да се причисли към Европейски Съюз, сочи документ, забелязан от сръбската социална телевизия РТC.

Наред с предходни рекомендации, свързани с върховенството на закона и нормализацията на връзките с Прищина, в отчета за Сърбия се показва, че съгласуването с външната политика на Европейски Съюз, в това число глобите против Русия, ще дефинират бъдещата посока на договарянията за присъединение.

В текста, признат от водещите политически групи в Екологичен потенциал, се акцентира нуждата Сърбия да уеднакви позицията си с позицията на Европейски Съюз за войната в Украйна, върховенството на закона, битката с корупцията и свободата на медиите.

Евродепутатите декларират, че поддържат участието на Сърбия в Европейски Съюз, само че то зависи от политическата воля на сръбските управляващи и готовността да извършат „ необратими промени “, на първо място в региона на върховенството на закона.

Ние настояваме новите преговорни глави да бъдат отворени единствено когато Сърбия предприеме нужните ограничения в това отношение, в това число в региона на върховенството на закона, се показва в документа.

По отношение на Русия се упорства за незабавно въвеждане на наказания, като се показва угриженост, че Сърбия е сред дребното страни в Европа, които не са съгласували позицията си с позицията на Европейски Съюз.

Екологичен потенциал показва страдание в документа, че не са прекратени полетите сред Белград и Москва, в случай, че въздушното пространство на Европейски Съюз е затворено за полети от Русия.

Евродепутатите приканват Сърбия да преразгледа икономическото си съдействие с Русия и да прекрати военното съдействие с Москва, в това число планове като съветския филантропичен център в Ниш, който съгласно критиците е директен съветски стратегически план в Сърбия.

Европарламентът е смутен и от закупуването на военно съоръжение от Русия, Беларус и Китай, като показва, че то съставлява 70 % от общия размер на поръчките на Сърбия.

В отчета се загатват и опасенията във връзка със известията за подслушване на съветски опозиционни водачи в Белград, които сръбските управляващи отхвърлят като неоснователни.

В текста се подлага на критика и разпространяването на дезинформация за съветската експанзия против Украйна, в това число присъединяване на медии, близки до държавното управление, и се приканват сръбските управляващи да подхващат решителни стъпки в битката против най-разпространените подправени вести.

Докладът ще бъде гласуван на съвещанието на Комисията по външни работи на Екологичен потенциал на 14 юни и би трябвало да бъде признат на пленарната сесия на Екологичен потенциал през юни, добавя РТС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР