Европейският парламент присъди наградата Сахаров“ за свобода на мисълта за

...
Европейският парламент присъди наградата Сахаров“ за свобода на мисълта за
Коментари Харесай

За свобода на мисълта: Европарламентът отличи посмъртно Махса Амини с наградата „Сахаров“

Европейският парламент присъди премията „ Сахаров “ за независимост на мисълта за 2023 година на Джина Махса Амини и Движението „ Жени, живот, независимост “ в Иран.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола разгласи лауреата за 2023 година в пленарната зала в Страсбург в четвъртък, след решение на Председателския съвет на Парламента (съставен от ръководителят на Екологичен потенциал и водачите на политическите групи).

„ На 16 септември отбелязахме една година от убийството на Джина Махса Амини в Иран. Европейският парламент поддържа с горделивост смелите и предизвикателни хора, които не престават да се борят за тъждество, достолепие и независимост в Иран. Ние заставаме до тези, които даже от пандиза не престават да поддържат „ Жена, живот, независимост “. Избирайки ги за лауреати за премията „ Сахаров “ за независимост на мисълта за 2023 година, Парламентът уважава тяхната битка и всички, които са изгубили живота си в името на свободата “, сподели Мецола.

На 13 септември 2022 година Джина Махса Амини, 22-годишна иранска кюрдка, е задържана от полицията в Техеран за хипотетично неспазване на строгите ирански закони за забулване. Тя умира в болница три дни по-късно, след физическо принуждение по време на полицейското ѝ задържане.

Смъртта ѝ провокира всеобщи митинги в Иран, водени от дами. Под лозунга „ Жена, живот, независимост “ те стачкуват против закона за носене на хиджаб и други дискриминационни ограничения.

След бруталните репресии на иранския режим против протестиращите, Европейският парламент неведнъж осъжда тежкото състояние с правата на индивида в страната. През октомври 2022 година евродепутатите приканиха за санкции против иранските лица, отговорни за гибелта на Джина Махса Амини и за репресиите на режима, и показаха мощната си поддръжка за мирното протестно придвижване в Иран. През януари 2023 г. евродепутатите приканиха за повече наказания против иранския режим и включването на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война към листата на Европейски Съюз на терористични организации.

Церемонията по награждаването ще се състои на 13 декември 2023 година в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург.

Наградата „ Сахаров “ за независимост на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Създадена е през 1988 година в чест на лица и организации, защитаващи правата на индивида и главните свободи. Тя носи името на руския физик и политически отстъпник Андрей Сахаров, и включва парична премия от 50 000 евро.

Миналата година Парламентът награди храбрия народ на Украйна, представляван от президента на страната, определени водачи и гражданското общество.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР