Европейският парламент прие необвързваща резолюция за прекъсване на източниците на

...
Европейският парламент прие необвързваща резолюция за прекъсване на източниците на
Коментари Харесай

Европарламентът прие резолюция за прекъсване на финансирането на терористи

Европейският парламент одобри необвързваща резолюция за спиране на източниците на приходи за терористи, заяви Българска телеграфна агенция.

В текста се споделя, че прекъсването на източници на финансиране, като противозаконна търговия със артикули, оръжия, нефт, опиати, цигари или антики, е от изключителна значимост в битката против тероризма.

Посочва се, че част от това финансиране се генерира в Европа, да вземем за пример, от интернационалните организации с нестопанска цел, благотворителни организации, фондации и мрежи, които имат положителни връзки в границите на Европейски Съюз и дават прикритие за злонамерени практики.

Евродепутатите приканват Съвета на Европейски Съюз, Комисията и Европейската работа за външна активност да:

- открият деен продан на информация и съгласуваност сред финансовите институции, службите за сигурност и разследващите организации. Това би трябвало да се случи посредством антитерористична платформа за финансово разузнаване на Европейски Съюз, която да бъде ръководена от Европол и да включва база данни със съмнителни транзакции;

- изготвят лист на лица и сдружения, настоящи в границите на непрозрачни режими с високо равнище на съмнителни транзакции, както и да засилят следенето на съмнителни организации, които вземат участие в противозаконна търговия, контрабанда, подправяне и други типове измами;

- задължат банките да наблюдават предплатените дебитни карти, с цел да подсигуряват, че те могат да бъдат зареждани единствено посредством банкови преводи и банкови сметки, чийто титуляр може да бъде идентифициран;

- следят местата за поклонение и обучение, институциите, благотворителните организации и културните центрове, когато е налице основателно съмнение за връзки с терористични групи;

- правят оценка дали виртуални валути, криптовалути, технологии за блоквериги и финансови технологии спомагат за финансирането на терористични организации и би трябвало да бъдат контролирани на равнище Европейски Съюз.

Препоръките на Парламента за спиране на източниците на финансиране за терористични организации бяха признати с 533 гласа " за ", против 24 " срещу " и 43 " въздържал се ".

Докладчикът Хавиер Нарт (АЛДЕ, Испания) сподели, че се предлага нов микрофинансов метод, който цели да прекъсне финансовите преводи към джихадистки терористични групи. Това са по-добри инспекции на анонимни, предплатени дебитни карти, контрол на приходите, получавани от центрове за поклонение и просвета, както и основаване на обща осведомителна платформа за разследващите служби и указател за съмнителни преводи. "
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР