Европейският парламент прие днес становището си в предстоящите преговори със

...
Европейският парламент прие днес становището си в предстоящите преговори със
Коментари Харесай

ЕП подкрепи правила за прекратяване на злоупотребите със съдебни дела срещу журналисти

Европейският парламент одобри през днешния ден мнението си в идните договаряния със Съвета на Европейски Съюз за правила за по-добра отбраната на публицистите и обществениците против голословни и непозволени правосъдни каузи, водени за ограничение на тяхната активност.

Съгласно измененията, гласувани в Страсбург във вторник, публицисти, медийни организации, бранители на правата на индивида, деятели, откриватели и създатели ще бъдат предпазени в Европейски Съюз от стратегически правосъдни производства, ориентирани против присъединяване на обществеността, чиято цел е да ги сплашат и санкционират. Членовете на Екологичен потенциал одобриха измененията с 498 гласа „ за “, 33 гласа „ срещу “ и 105 гласа „ въздържал се “.

Евродепутатите чакат протекция да бъде обезпечена на работещите по въпроси от публичен интерес, държавни чиновници или податели на данни за подозрения за корупция. Предлага се разпоредбите да важат при трансгранични случаи, когато ответникът, ищецът и съдът не са открити в една и съща страна, или когато актът на присъединяване на обществеността - публикация, пост в обществените мрежи, видеозапис, научноизследователска активност или произведение на изкуството - е от голяма важност за повече от една страна в Европейски Съюз и може да бъде наличен по електронен път.

Проектът за инструкция планува гаранции за жертвите на SLAPP (необосновани и непозволени правосъдни дела). Това включва опция за преждевременно преустановяване на правосъдния развой. В такива случай ищецът ще би трябвало да потвърди, че въпросът не е безпочвен. Ищецът ще би трябвало да покрие цялостните разноски по производството, в това число процесуалното посланичество на ответника и да бъде подложен на наказания, до момента в който ответникът по делото може да търси обезщетение, в това число за психическа щета или накърняване на репутацията. За да се ограничи практиката на избор на съд, който най-вероятно ще застане на страната на ищеца, делата за клюка ще бъдат възможни единствено в националния съд на ответника. Държавите членки не следва да признават решенията на трети страни по SLAPP дела срещу физически лица и сдружения, пребиваващи на техните граници, и следва да разрешат на тези, към които производствата са били ориентирани, да бъдат обезщетени в националния съд.

Евродепутатите чакат страните членки на Европейски Съюз, да основат „ обслужване на едно гише “, където жертвите на SLAPP делата да имат опцията да търсят информация и препоръки. От Екологичен потенциал приканват националните органи да дават финансова, правна и психическа помощ на лицата, които са ответници по на сходни каузи. От страните от Европейски Съюз ще се изисква да подсигуряват, че практикуващите адвокати получават уместно образование за разглеждане на каузи, свързани със SLAPP, и че техните професионални сдружения одобряват правила, възпиращи членовете да подхващат непозволени правосъдни каузи. Евродепутатите изискват от страните членки на Европейски Съюз да събират съответните данни, изключително по отношение на правосъдните решения, а Комисията да сътвори указател на Европейски Съюз за SLAPP каузи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР