Европейският парламент посече т.нар. златните паспорти и поиска пълната им

...
Европейският парламент посече т.нар. златните паспорти и поиска пълната им
Коментари Харесай

Брюксел посече златните паспорти. Иска отмяната им

Европейският парламент посече така наречен " златните паспорти " и изиска цялостната им анулация.

Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент утвърди с огромно болшинство (61 гласа " за ", 3 гласа " срещу " и 5 гласа " въздържал се " ) проектодоклад, в който се споделя, че схемите за " поданство против вложения " са " неприемливи от етична, правна и икономическа позиция и съставляват редица съществени опасности за сигурността ".

Т.нар. " златни паспорти " подкопават същността на поданството на Европейски Съюз и би трябвало да бъдат последователно отстранени, упорстват евродепутатите.

Като се отбелязва разликата в сериозността на рисковете, свързани със схемите за " престояване против вложения ", които дават на чужденците право на престояване в подмяна на финансова вноска, в проектодоклада се упорства за общи правила на Европейски Съюз за хармонизиране на стандартите и усилване на битката с изпирането на пари, корупцията и укриването на налози. Членовете на Екологичен потенциал изискват:

строги цялостни инспекции (включително на членовете на фамилията и на източниците на средства), наложителни инспекции в системите на Европейски Съюз за правораздаване и вътрешни работи и процедури за инспекция в трети страни;

отговорности за докладване от страна на страните членки, и условия за минимално физическо престояване (за кандидатите) и интензивно присъединяване, качество, добавена стойност и принос към стопанската система (за техните инвестиции).

Евродепутатите плануват и скица за " известяван и съвещания ", която да разреши на други страни членки да се опълчват на издаването на " златна виза ".

В отчета се акцентира, че медиаторите за тези схеми не са нито транспарантни, нито се водят на доклад, като се приканва за възбрана на присъединяване им в схемите за " поданство против вложения ", и за " строга и обвързваща регулация " за схемите за " престояване против вложения ". Членовете на Екологичен потенциал желаят да се постави завършек на маркетинговите практики, при които се употребяват знаци на Европейски Съюз или се акцентират преимуществата на поданството на Европейски Съюз, и желаят рамка за наказания.

В текста се насочва искане към Комисията да окаже напън върху трети страни, които се употребяват от безвизово пътешестване до Европейски Съюз, да отстранен своите схеми за " поданство против вложения “ и да реформират своите схеми за " престояване против вложения ".

Членовете на Екологичен потенциал ще обсъдят и гласоподават отчета на идната пленарна сесия (7-10 март). Ако бъде утвърден от пленарната зала, Комисията ще би трябвало да изготви законодателно предложение или да обоснове решението си да не го прави.

Най-малко 130 000 лица са се възползвали от схемите за поданство или престояване против вложения в Европейски Съюз в интервала 2011-2019 година, които са донесли доходи на съответните страни в размер на над 21,8 милиарда евро.

Преди повече от седмица Движение за права и свободи внесе два законопроекта. С първия предлага възбраната на така наречен " златни паспорти ", с втория упорства за инспекция от ДАНС за всеки съответен случая на капиталово поданство.

Днес зам.-председателят на Движение за права и свободи огласи истината за " златните паспорти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР