Европейският парламент одобри доклад за състоянието на отношенията между Турция

...
Европейският парламент одобри доклад за състоянието на отношенията между Турция
Коментари Харесай

ЕС се изплаши от съюза на Русия с Турция

Европейският парламент утвърди отчет за положението на връзките сред Турция и Европейски Съюз, който съдържа доста рецензии към Анкара, по-специално за съдействието с Москва. Това провокира остра реакция.

Нова порция остарели искания

Въпреки че Турция, която стои при започване на Съвета на Европа, е асоцииран член на Европейски Съюз в продължение на доста десетилетия, нещата не отиват по-далеч от това. А Западът постоянно приема документи, критикуващи Анкара.

Следващият беше подложен на гласоподаване от Европейския парламент на 13 септември. 434 депутати бяха „ за “, 18 бяха „ срещу “, а 152-ма се въздържаха. Консултативният документ е леко обновена и съкратена версия на отчет от 140 страници, направен от Европейската комисия (ЕК) предходната година.

Евродепутатите признават Турция за значим сътрудник, само че показват, че Анкара „ устойчиво се отдалечава от полезностите и регулаторната рамка “ на Европейски Съюз от няколко години. Въпреки че приветстват неотдавнашните избори, които се организираха спокойно и с огромна изборна интензивност, създателите на документа означават: „ Липсата на равнопоставеност даде безпричинно преимущество на настоящия президент, както се вижда, наред с други неща, от прекомерно пристрастното медийно отразяване на изборния развой “.

„ От позиция на правата на индивида и върховенството на закона картината е мрачна “, показва Екологичен потенциал. Оплакванията включват „ липса на самостоятелност на правосъдната система “, „ продължаващо гонене на публицисти и самостоятелни медии “, „ офанзиви против политически партии и представители на опозицията “ и „ влошаваща се обстановка с правата на дамите “. Притеснителен е и фактът, че крайнодесни ислямистки партии влязоха в турския парламент и то като част от ръководещата коалиция. Екологичен потенциал също „ показва мощна угриженост по отношение на продължаващата несъразмерна централизация на власт в ръцете на президента без каквато и да е ефикасна система за инспекции и салда “.

Европейски вероятности за Анкара

Екологичен потенциал следва Европейска комисия в умозаключение: „ Турското държавно управление не е заинтригувано от затварянето на непрекъснатата и възходяща бездна сред Турция и Европейски Съюз във връзка с полезностите и стандартите, защото има ясна липса на политическа воля за осъществяване на нужните промени през последните няколко години. " А това слага под подозрение скорошното присъединение към Европейския съюз.

„ Процесът не може да бъде обновен при сегашните условия “, акцентират създателите на документа. По тяхно мнение в този момент е належащо „ да излезем от задънената улица и да продължим напред към по-тясно, динамично и стратегическо партньорство “. За задачата би трябвало да се търсят „ паралелни и реалистични рамки на връзките, като се вземат поради ползите на всички участващи страни “. От Европейската комисия се желае да изследва вероятните формати, да вземем за пример актуализиране на съглашението за асоцииране.

Парламентът засегна и проблемите на Турция с НАТО (което включва болшинството от членовете на ЕС). Анкара беше призована да ратифицира участието на Швеция в Алианса без в допълнение закъснение. Засега този въпрос е в неопределеност и безмълвното утвърждение на Стокхолм за антитурски и антимюсюлмански дейности усилва напрежението и несигурността.

Отговорът на Анкара и съветският фактор

Анкара реагира остро. Този документ, заяви външното министерство, е „ сбирка от неоснователни обвинявания и предубеждения, основани на дезинформация от антитурски настроени кръгове, отразява добре известния лекомислен и непредвидлив метод на Екологичен потенциал освен към връзките с Турция, само че и към бъдещето на Европейски Съюз. " „ Очакваме Народното събрание, който ще бъде образуван след изборите през 2024 година, да работи по-рационално, обективно и градивно “, означават от ведомството.

Разбира се, това нямаше да стане без Русия. Екологичен потенциал показва, че Анкара „ не се е включила към глобите и вследствие на това степента на съблюдаване на политиката на Турция с Общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС) на Европейски Съюз е спаднала от 14 % на седем, най-ниското измежду всички искащи да се причислят към Европейски Съюз.

Депутатите приветстват гласовете на турските представители в Общото заседание на Организация на обединените нации за антируски резолюции, само че „ съжаляват “, че Анкара не поддържа наказания отвън тази организация. А фактът, че Турция по никакъв метод не се намесва в работата на съветските медии и оказва помощ на Москва да заобиколи рестриктивните мерки, беше остро наказан от европейските парламентаристи.

" Търговията на Анкара с Русия съвсем се е удвоила от началото на войната в Украйна. Има риск глобени артикули и технологии, като полупроводници, да влязат през турска територия ", предизвестяват докладчиците. Освен това евродепутатите не харесват съдействието в нуклеарната енергетика - в това число построяването на АЕЦ " Аккую " с присъединяване на " Росатом " - и доставките на газ. Според източник от администрацията на Ердоган Западът интензивно популяризира подправени вести по отношение на проектите за основаване на газов хъб. " Забелязваме доста дезинформация към този план. По принцип задачата е ясна: да се хвърли сянка върху вероятностите му. Всички планове с висок профил имат недоброжелатели и ние не сме изключение ", разясни той.

Какво следва?

Експертите виждат в следващия отчет на Екологичен потенциал на първо място като спомагателен политически инструмент за турските прозападни сили. В същото време Владимир Оленченко, старши теоретичен помощник в Центъра за европейски проучвания към ИМЕМО на РАН, показва, че корените на казуса са оттатък океана.

„ Сегашният Европейски парламент е следена конструкция, в която няма свободно изложение на отзиви, както се предполагаше на доктрина ", твърди той. „ Меко казано евроатлантически, само че всъщност проамерикански, а не проевропейски настроения " там доминират. А претенциите към Турция поради връзките с Русия са позицията на Съединени американски щати. Американските чиновници непрекъснато повтарят безусловно същото. Те желаят да изтласкат “Росатом ” от енергийния пазар и в това време това е укор на Анкара за това, че не е дала отговор на апелите на Вашингтон. Сега този разказ се тиражира посредством структурите на Европейски Съюз. "

Тук няма нищо ново, продължава специалистът. Задачата на евродепутатите е единствено да напомнят тези тези, да ги консолидират в документи, тласкайки страните от Съюза да показват неодобрение по време на контактите с Турция. " В края на лятото ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел разгласи идното приемане на 10 страни в Европейски Съюз. Турция беше първа в листата. Затова в този момент проведоха смесен напън върху Анкара ", прецизира Оленченко.

Що се отнася не до изразителност, а до съответни дейности, тук инструментите на Европейски Съюз са лимитирани. „ Доста мъчно е да се употребява да вземем за пример факторът “Аккую ” като лост за напън. Европейски Съюз одобри резолюция, че атомните електроцентрали не се класифицират като обекти, които пречат на осъществяването на отговорностите за климата. В края на краищата, да речем, френската енергийна промишленост се основава точно на атомни електроцентрали ”, добавя политологът.

" В Турция работят разнообразни сили. Има интензивно проамериканско и проевропейско лоби. Разбира се, вероятни са антируски провокации от тяхна страна. Вярвам, че ще следим конфликт на отзиви ", заключава Оленченко.

„ На Европа няма да се постанова да прави никакви провокации, това към този момент е задоволително ”, счита Алексей Образцов, доцент в Санкт Петербургския държавен университет. “ Европейски Съюз към този момент не знае, какво да прави. А след публикуването на отчета Ердоган незабавно увери, че няма да има отсрочване на срещи по отношение на газовия хъб, нито корекции на препоръчаните съглашения ”, добавя специалистът.

" Турция е безразлична към всички тези европейски " ридания ": Анкара от дълго време е схванала, че пътят към Европейски Съюз е затворен. И не тъй като нещо не е наред с турската страна. А тъй като там има мюсюлмани ", счита специалистът. " В Европейски Съюз има милиони мюсюлмани и там никога не се нуждаят от нови. Затова Анкара се усеща безусловно свободна от всевъзможни отговорности и съглашения с Брюксел. Ситуацията с НАТО е малко по-сложна. Но Западът не е в положение да укрепете южния фланг с всеки различен с изключение на с Турция. Ердоган е умел политик, той рационално преценя позициите си. "

За да могат прозападните сили в Турция да извършат съществени провокации против Русия, първо би трябвало да отстранят президента, прибавя Образцов. Засега няма капацитет за това. И макар че групите, гледащи към Съединени американски щати или Европейски Съюз, са много съществени, без да завоюват изборите, тяхното въздействие е извънредно лимитирано.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР