Европейският парламент обсъди днес обстановката по границата между Турция и

...
Европейският парламент обсъди днес обстановката по границата между Турция и
Коментари Харесай

Европарламентът обсъди обстановката по границата между Турция и Гърция

Европейският парламент разиска през днешния ден ситуацията по границата сред Турция и Гърция след решението на Анкара да отвори пътя пред мигрантите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон прикани поддръжка да получат и двете страни, както и мигрантите, изключително във връзка с правото да изискат леговище. Възможността за искане на леговище е главно право, към което имаме морално обвързване, уточни тя. В отбраната на границите и обезпечаването на главните права не се съдържа несъгласие, съобщи еврокомисарят.

Йохансон заяви, че на следващия ден ще пътува до Гърция, с цел да научи от локалните управляващи какво им е належащо и по какъв начин имат намерение да съблюдават разпоредбите на Европейски Съюз, в това число задължението да не отблъскват мигранти. Споразумението с Турция за миграцията остава в действие, би трябвало да успокоим тона и да намерим път напред, добави тя.

В последвалите изявления на парламентарните сили групата на Европейската национална партия (ЕНП) съобщи, че турският президент Реджеп Ердоган се възползва от страданието на хората с политическа цел. Според ЕНП предходният гръцки министър председател Алексис Ципрас през 2015 година не е съумял да овладее границата, само че в този момент министър председателят Константинос Мицотакис се оправя надалеч по-добре. ЕНП прикани да се беседва с Анкара и да се обезпечи нужната помощ на Гърция. Според тази политическа група Европейски Съюз е подготвен да подписа с Турция ново съглашение за миграцията.

Социалистите и демократите показаха, че турският президент се е възползвал от уязвими хора и е показал доста рисково отношение. Според тази политическа група виновност имат министрите на Европейски Съюз, които дълги години не реализират единодушие за промени в разпоредбите за миграцията. Социалистите възразиха на изказванието, че днешното гръцко държавно управление се оправя по-добре от предшествениците си преди пет години.

Групата "Обнови Европа " дефинира като срамни събитията по турско-гръцката граница. Тази политическа мощ прикани, в случай че бъде подписано ново съглашение с Анкара, то да бъде интернационален контракт, съгласуван с европейското право.

Групата "Идентичност и народна власт " дефинира дейностите на Турция като изнудване от президента Ердоган. Тази политическа мощ изрази удивление, че вместо Ердоган да бъде осъден, с него се договаря.

Зелените показаха, че Европейски Съюз се сеща за мигрантите, единствено когато наближат границата. Според тази политическа група Европейски Съюз се проваля, тъй като насочва напъните си в защита на браздата, вместо към това да следи дали Гърция ползва европейския закон. Според Зелените стотици общини в Европейски Съюз желаят непринудено да подслонят бежанци.

Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) означиха, че Атина и Анкара се борят за сърцата и мозъците на феновете на събитията по границата. Според ЕКР Ердоган изпраща към границата на Европейски Съюз не мигранти, а джихадисти. Искаме гръцката граница да бъде затворена, а мигрантите да бъдат изпратени на самотни острови, допълниха от тази политическа група.

Европейската обединена левица настоя към мигрантите да има съпричастност. По данни на тази политическа мощ 130 обитаеми места в Европейски Съюз са подготвени да одобряват разселени бежанци. Тази политическа мощ прикани да не се подписват съглашения с диктатори.

В изявлението си евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР) съобщи, че част от групите в Екологичен потенциал години наред са прикривали "турския деспот Ердоган ", който употребява човешкото злощастие за персонални политически цели. Бежанецът идва от война. Турция е сигурна страна, на територията на Турция не се води война. От територията на Турция и в България, и в Гърция, не може да пристигна емигрант. Това е незаконен преселник, разясни Джамбазки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР