Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), част от групата на Европейската инвестиционна

...
Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), част от групата на Европейската инвестиционна
Коментари Харесай

ЕИБ с кредитна линия за малки строителни фирми в България

Европейския капиталов фонд (ЕИФ), част от групата на Европейската капиталова банка (ЕИБ), подписа гаранционно съглашение на стойност 150 млн. евро със започващата финтех компания „ СиЕфЕн “ АД. То ще даде опция за реализира на мостово финансиране на български компании в бранша на инфраструктурното строителство чрез факторингови покупко-продажби.

От ЕИФ акцентират, че заради спецификите на бранша и несъразмерната си задлъжнялост, по-малките компании срещат компликации при достъпа до финансиране от съществени снабдители на факторинг услуги. Чрез подписаното през днешния ден съглашение „ СиЕфЕн “ би трябвало да усъвършенства достъпа до финансиране на този пазарен сегмент, който сега не се обслужва от финансовата система в България.

Дейността на финтех стартъпът е ориентирана към етапна и дълготрайна поддръжка на дребни и междинни предприятия, каквито по данни на Европейска инвестиционна банка са над 70% от изпълнителите и подизпълнителите във финансираните от страната инфраструктурни планове.

Освен възстановяване на ликвидността на сдружения в строителния бранш на България, „ СиЕфЕн “ ще започва и процеса по цифрова промяна и внедряване на новаторски мобилни технологии във финансирането на бранша. Клиентите на финансово-технологичната компания ще са измежду първите в България и района, които ще имат опцията да бъдат обслужвани по напълно цифров развой във всеки един стадий от тяхното факторингово финансиране.

„ С това известие даваме явен знак за готовността на ЕИФ да поддържа дребни и междинни предприятия в България във време на пандемия от COVID-19. С поддръжката на Европейския гаранционен фонд „ СиЕфЕн “ ще дава оборотен капитал на дребните, междинни и микропредприятията за повишение на тяхната конкурентоспособност и напредък. Готови сме да продължим и отсега нататък дългогодишното си партньорство с българските компании “, разяснява Алан Годар, изпълнителен шеф на ЕИФ.

Подписаното през днешния ден гаранционно съглашение е първото за ЕИФ в района на Югоизточна Европа. Изборът на финтех компанията е основан по едно и също време на мощния екип, подсилен от дългогодишния опит в инфраструктурното строителство на сътрудниците от „ ОРС Инфраструктура “ ООД, новаторската технология за мобилен факторинг и особено създадената методология за оценка и ръководство на рисковете от Ф27.

„ Предоставянето на нови благоприятни условия за оборотно комерсиално финансиране на фирмите в инфраструктурното строителство е от дълго време назряла нужда. Проникването на факторингови услуги в промишлеността има да догонва положителните европейски практики и с поддръжката на ЕИФ ние целим да увеличим финансовото покритие и подпомагането на бизнеса на дребните и междинни компании “, разяснява Филип Генов, изпълнителен шеф на „ СиЕфЕн “ АД.

По неговите думи компаниите времето, в което компаниите ще получават парите си за към този момент изпълнените действия, ще бъде кратко с месеци. Освен това голямата част от фирмите в бранша ще имат достъп до такова финансиране за пръв път. „ Всичко това се доставя посредством най-хубавото решение за мобилен факторинг, налично в световната финтех промишленост през днешния ден “, споделя Генов.

Дейността на Европейска инвестиционна банка в България

По време на конференцията през днешния ден, на която беше подписано съглашението, Групата на Европейската капиталова банка показа резултатите от активността си в България. Общо предоставените през 2021 година заеми, гаранции и задължения за дялово присъединяване са на стойност 948 млн. евро за разнообразни планове в България. Така общият размер на финансирането означи растеж от 114% по отношение на пандемичната 2020 година

Заемите от Европейска инвестиционна банка възлизат на 176 млн. евро и са предопределени за устойчива инфраструктура, за зелено развиване на градовете и за икономически субекти. ЕИФ от своя страна е насочил 772 млн. евро в нови интервенции за МСП. Като цяло кредитните интервенции са донесли изгода на 5 900 сдружения и са подкрепили 126 000 работни места, демонстрира докладът на финансовата институция.

Очаква се поддръжката по линия на Европейския гаранционен фонд (ЕГФ) да притегли в България 2.7 милиарда евро за МСП, които се борят с следствията от пандемията.

„ Европейска инвестиционна банка е значим източник на поддръжка за вложения в устойчива инфраструктура, а посредством консултантските ни услуги спомогнахме за задвижването на планове и превръщането им в кредитоспособни инициативи. Искам да благодаря на всички наши сътрудници за отличното съдействие при основаването на работни места и условия за разцвет в България “, разяснява Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейска инвестиционна банка.

Тя уточни, че провокациите за световната и българската стопанска система, породени от пандемията, не престават. Изнесената от нея статистика демонстрира, че през 2021 година Групата на Европейска инвестиционна банка е нараснала над два пъти дейностите си в страната по отношение на 2020 година Близо 6 000 сдружения са се възползвали от финансиране при преференциални условия за опазване на работни места и продължение на стопанската си активност.

Финансовите резултати на Европейска инвестиционна банка

Като цяло резултатите на Европейска инвестиционна банка демонстрират, че за втора поредна година банката се концентрира върху справяне с рецесията, породена от COVID-19, като по едно и също време е нараснала финансирането си за зелени планове. Групата на Европейска инвестиционна банка работи взаимно с сътрудници в Европа и света за даване на рекордно по мярка финансиране от 95 милиарда евро, което бележи растеж от 23% по отношение на 2020 година (77 милиарда евро). Европейска инвестиционна банка е предоставила заеми за над 65 милиарда евро, а ЕИФ – малко над 30 милиарда евро за гаранции и дялово присъединяване.

Финансирането е достигнало най-високото си равнище в 63-годишната история на Европейска инвестиционна банка, най-много с помощта на спомагателния запас от 24.4 милиарда евро, обезпечен от Европейския гаранционен фонд, който беше основан през 2020 година с поддръжката на 22 страни членки за подкрепяне на европейската стопанска система (и по-конкретно МСП и предприятията със междинна капитализация) за справяне с икономическото влияние на пандемията от COVID-19.

Заемите, гаранциите и другите финансови принадлежности по линия на Групата на Европейска инвестиционна банка допълват националните стратегии за резистентност, поддържат локалните управляващи и обезпечават преференциално финансиране на обществени и частни сдружения. Най-силно засегнатите от пандемията браншове - от опазване на здравето до дребни предприятия, се възползваха от поддръжката по линия на Европейска инвестиционна банка.

Едновременно с това Групата на Европейска инвестиционна банка усили вложенията в двойния преход - зелен и дигитален, в осъществяване на Пътната карта за 2021 - 2025 година на Климатичната банка, утвърдена от Съвета на шефовете през ноември 2020 година Финансирането на нововъведения, което е решаващо за прехода, доближи рекордните 20,7 милиарда евро. Европейска инвестиционна банка одобри нови цели за кредитиране в поддръжка на политиките за доближаване на Европейски Съюз, като насочи повече средства към планове, свързани с прехода и по-слабо развитите райони на Европа, където реализирането на зеления и дигитален преход може да се окаже по-трудно. През последните пет години Европейска инвестиционна банка е предоставила 90,8 милиарда евро на планове, които поддържат доближаването. Само през 2021 година тези средства са в размер на 19,8 милиарда евро, което се равнява на 41 % от подписаните от Европейски Съюз контракти. Това даде мощен подтик на стопанските системи на страните в развой на доближаване, измежду които е и България.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР