Европейските страни разследват три мистериозни теча в два големи газопровода

...
Европейските страни разследват три мистериозни теча в два големи газопровода
Коментари Харесай

Европа подозира саботаж след мистериозни течове на газ от „Северен поток”

Европейските страни проверяват три мистериозни теча в два огромни газопровода сред Русия и Европа.

Причината за повредата на Северен поток 1 и 2 не е ясна, само че управляващите не изключват бойкот. Газопроводите „ Северен поток 1 ” и „ Северен поток 2 ”, построени за превозване на съветски газ до Европа, бяха наранени от необясними течове в Балтийско море, открити от датските и шведските управляващи.

Тези два газопровода, ръководени от консорциум, подвластен от съветския газов колос „ Газпром ”, са в основата на напрежението сред Москва и Европа в подтекста на войната в Украйна.

Операторът на Северен поток 1 сподели, че подводните линии по едно и също време са претърпели „ невиждани ” вреди за един ден, написа Би Би Си.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки сподели, че течовете са бойкот, до момента в който министър председателят на Дания, както и управляващите в Русия обясниха, че това не може да бъде изключено.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че е „ рисково угрижен ” поради случая и опцията за преднамерени офанзиви не е изключена.

„ На този стадий е прекомерно прибързано да се спекулира за аргументите... Редица страни изследват този въпрос и ще останем в стеснен контакт в тях, само че в действителност в този момент не е моментът да се спекулира ”, сподели на постоянна конференция представител на Европейската комисия. Еврокомисията следи развиването към течовете деликатно и към този момент не вижда някакво отражение върху сигурността на доставките за Европа, показаха от Брюксел.

Морските управляващи на Швеция издадоха предизвестие за две течове в тръбопровода „ Северен поток 1 “, ден откакто бе открит теч в близкия водопровод „ Северен поток 2 “, което накара Дания да ограничи корабоплаването и да наложи дребна зона, неразрешена за полети.

Каквато и да е повода за повредата, тя няма да се отрази неотложно на доставките на газ за Европа, защото нито един от тръбопроводите не работи. Двете тръби обаче бяха цялостни с газ, което изяснява течовете, показва Агенция Франс Прес.

„ Северен поток ” 1 бе спрян от „ Газпром ” в края на август за тридневен ремонт, само че по този начин и не проработи още веднъж, а „ Северен поток 2 ” по този начин и не бе пуснат в употреба след отвод на Германия да лицензира оператора. Европейските цени на газа се покачиха след новината за приключването.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР