Европейските пристанища получават нов шанс за по-чисти води. Портсмут е

...
Европейските пристанища получават нов шанс за по-чисти води. Портсмут е
Коментари Харесай

Зелена светлина: Кошче за почистване на крайбрежни води

Европейските пристанища получават нов късмет за по-чисти води. Портсмут е една от последните спирки на австралийския екип, който преди две години създаде апарат, наименуван Морско кошче за боклуци. Още тогава „ Зелена светлина " разкри елементи от сполучливата работа на Пит Сеглински и Андрю Търтон.

Двамата са неразделни другари от детство. Израснали дружно, карали сърф дружно и... дружно решили да изоставен работа и да се отдадат на нещо същински потребно - да оказват помощ за почистването на океаните. Сеглински и Търтон решили да стартират от пристанищата, откъдето съгласно тях потегля огромна част от замърсяването на крайбрежните води.

Двамата заложили на не изключително комплициран, само че оптимално ефикасен модел. Той в действителност има формата на кошче. Конструиран е по този начин, че да се носи покрай повърхността. Прикрепената към него помпа е изведена до пристана или на уместно място на брега. Може да се конфигурира и към плавателни съдове.

Помпата завърта водата, а щом това се случи, кошчето стартира да засмуква плаващите боклуци - пластмаса, хартия и даже масла, препарати и всевъзможни петролни артикули. Вътрешната част на кошчето е направена от естествени нишки и работи като филтър. Освободена от замърсителите, водата се процежда отвън устройството и се излива край него.

Европейското турне на кошчето в редица пристанища на Испания и Франция оказа помощ за рационализиране на модела и увеличение на пречиствателния му потенциал. Уредът може да замести продължителната и не толкоз ефикасна работа по разчистване с дребни плавателни съдове в нечистите крайбрежни води. Морското кошче може да улавя по 12 кг боклуци на ден, а годишно може да изважда по 20 хиляди пластмасови бутилки или по 83 хиляди плаващи торбички.

То е конструирано по този начин, че рибите и морските жители да не попадат в него. След привършване на последните проби в пристанището на Хелзинки, уредът ще бъде подготвен за пазарната си премиера. Тя се чака при започване на ноември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР