Забравете за цвета, шарките и материята на завесите. В бъдеще

...
Забравете за цвета, шарките и материята на завесите. В бъдеще
Коментари Харесай

Зелена светлина: Завеси от водорасли

Забравете за цвета, шарките и материята на завесите. В бъдеще не те ща са от голяма важност. Модните трендове ще се диктуват от способността им да пречистват въздуха. Лондонски дизайнери настойчиво търсят съвършената завеса. И дори имат вяра, че са я разкрили. Основният ѝ детайл са водораслите.

Марко Полето, шеф на студио за еко-дизайн: Мръсният градски въздух се засмуква от долната част на завесите. Вредните частици си взаимодействат с клетките на водораслите. Знаете ли, открих ме, че водораслите са извънредно ненаситни. Те гълтам всички частици и вследствие на фотосинтезата освобождават О2.
Колко са ненаситни завесите от водорасли ли? На ден квадратен метър от тях гълтам към 31 грама въглероден диоксид, а отделя по 24 грама О2.

Марко Полето, шеф на студио за еко-дизайн: Ще ви дам доста елементарен образец. Изчислихме, че два квадратни метра пердета гълтам същото количество въглероден диоксид като огромно дърво. Но в случай че сравните тежестта и пространството, което заемат завесите, то успеваемостта им е 1 на 10 в тяхна изгода.
Водораслите употребяват въглеродния диоксид, с цел да основават биомаса. Тя може да бъде употребена за торене, за биогориво, за козметични артикули, а е скъпа съставна част и при производството на храни.

Клаудия Паскуеро, дизайнер: Да, не става въпрос въглеродният диоксид да бъде обхванат, а по-късно просто „ складиран " някъде. Той се употребява за растежа на водораслите, тъй че въглеродният диоксид се трансформира в завесите.
Живите пердета изискват и доза старание. На всеки две седмици биомасата би трябвало да се почиства. Засега английските дизайнери на се измислили по-лесен метод за деяние на завесите от водорасли, само че пък прогнозите са, че скоро визиите за обичайните завеси ще изчезнат. Защото наклонността е завесите да се трансфорат в живи организми, да работят като микро-гори или микро-градини.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР