Път с предимство за пчелите. Магистрала в градската джунгла, която

...
Път с предимство за пчелите. Магистрала в градската джунгла, която
Коментари Харесай

Зелена светлина: Магистрала за... пчели в Норвегия

Път с преимущество за пчелите. Магистрала в градската джунгла, която е неразрешена за коли, цялостно е с цветя и хората пазят насекомите. Може да звучи налудничаво или като сюжет за детски филм, само че подобен пътен кулоар към този момент съществува напълно съществено в столицата на Норвегия.

В световната битка за избавяне на пчелите, Осло се включи с първата в света автомагистрала за земни пчели. Идеята хрумнала на група пазители на градските пчели. Години наред те се борели за опазването на скъпите инсекти в огромните градове.

Съжителството сред хората и пчелите обаче по този начин и не се получавало. След като пчелните колонии почнали фрапантно да изчезват, пазителите им решили, че е настъпил моментът хората да поправят грешката си и да върнат опрашващите инсекти в градовете. Като им обезпечат прелъстителен път, посипан с цветя.

Магистралата свързва по този начин наречените „ хранилки за пчели ” в норвежката столица. Те са ситуирани на разстояние 250 метра една от друга и в тях постоянно има задоволително храна за пчелите. Освен това, по автомагистралата има построени хотели – дребни дървени кутии с цепнатини, в които потребните инсекти могат да живеят.

Жителите на норвежката столица, които обитават региона на пчелната автомагистрала, би трябвало освен да пазят пчелите, само че и да се преценяват с доста забрани, които подсигуряват оцеляването на потребните инсекти.

Използването на пестициди в региона на автомагистралата е строго неразрешено. Върху покривите на постройките и на балконите би трябвало да бъдат сложени саксии с цветя, върху които пчелите да кацат и да се хранят. Създаването на пчелна автомагистрала може към момента да звучи като екстравагантна концепция. Но това е един действителен метод тези инсекти да бъдат избавени. Като на всички места по света, и в Норвегия пчелите изчезват.

И в случай че хората не стартират да им обръщат нужното внимание и да се грижат за тях, след няколко години 6 от общо 35-те типа земни пчели в страната към този момент няма да ги има. А това ще бъде още една печална крачка към апокалиптичния миг, когато ще се наложи хората да опрашват на ръка цветовете, в случай че желаят да имат плодове и зеленчуци.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР