Европейските политици са фокусирани върху икономическото оцеляване на континента през

...
Европейските политици са фокусирани върху икономическото оцеляване на континента през
Коментари Харесай

Недостигът на газ в Европа ще продължи най-малко до 2025 година

Европейските политици са фокусирани върху икономическото оцеляване на континента през тази зима, само че идната ще е по-тежка, написа Bloomberg .

Загубата на съветските доставки на природен газ ще докара до по-бързо привършване на запасите, когато температурите паднат през идващите месеци и ще направи процеса на подготовка за идващите отоплителни сезони още по-труден. Тъй като няма налично бързо решение, напрежението се чака да продължи най-малко до 2025 година, предвиждат събеседниците на американската организация.

" Европа може да има още по-голям проблем през идната зима “, предизвестява Ник Ден Холандер, основен търговски шеф на немския енергиен колос Uniper, в изявление на конференцията Gastech в Милано тази седмица. " Възможно е страните да не могат да запълнят хранилищата през идващото лято толкоз, колкото ние успяхме да създадем тази година “.

Европа е обхваната от най-тежката си енергийна рецесия от 50 години, защото Русия понижава доставките в отговор на глобите, наложени поради нейната инвазия в Украйна. С повишаването на цените, свиването на доставките ускори рецесията с разноските за живот и тласна стопанските системи към ръба на рецесията.

Еврпейските водачи се оправят с краткосрочната болежка и са заделили повече от 300 милиарда евро, с цел да поемат удара от растящите енергийни разноски тази зима, написа Bloomberg. Но те ще са изправени пред тестване, когато ограниченията изтекат и към момента няма облекчение.

" Някъде сред 2025 година и 2027 година цените в Европа несъмнено ще се върнат там, където бяха при започване на 2021 година “, счита Ед Морс, световен началник на отдела за проучване на суровините в Citigroup. Капацитетът за експорт на полутечен природен газ " не пораства за една нощ “.

След десетилетия растяща взаимозависимост от Москва, районът в този момент е изправен пред мъчително пренастройване, като притиснатите консуматори са принудени да лимитират потреблението, а предприятията да понижават производството.

" Това ще докара до заличаване на търсенето “, споделя Чариф Суки, ръководител и съосновател на разработчика на компанията за полутечен природен газ Tellurian Inc. " Хората ще би трябвало да трансформират метода си на живот. По-рядко ще карате колата си, по-рядко ще пускате отоплението си, по-рядко ще пускате осветлението си и ще би трябвало да живеете със свито индустриално произвеждане “.

Ключовият проблем е, че съветският газ – който предходната година покри към 40% от търсенето на Европейския съюз – не може да бъде сменен елементарно. След като Газпром спря за неопределен срок потоците по газопровода " Северен поток “ през почивните дни, идващите може да са доставките през Украйна.

" Ако крайната игра на Кремъл е изцяло да лиши Централна Европа от съветски газови доставки, тогава сигурно преносът през Украйна е изложен на риск “, отбелязва Лора Пейдж, старши ВПГ анализатор в компанията за енергийни данни Kpler.

Европейски Съюз има за цел да разиска таван на цените на вноса на съветски газ, част от невиждан проект за интервенция на енергийните пазари. Президентът Владимир Путин обаче към този момент предизвести, че Москва няма да доставя нищо, в случай че таванът бъде въведен.

Конфликтът оказва напън върху европейските водачи да диверсифицират източниците. Сега Норвегия е главният снабдител на газ за Европа, само че тя няма потенциал да компенсира изцяло доставките от Русия. Други близки снабдители като Азербайджан и Алжир се сблъскват с сходни усложнения.

ВПГ, който може да се транспортира с транспортен съд от далечни производители като Съединени американски щати и Катар, е обещаващ вид. Германия – измежду страните, които са най-уязвими към загубата на съветските доставки – бърза да отвори първите си плаващи ВПГ терминали през идващите месеци.

Но потенциалът за импорт е единствено едната страна на казуса. Световното произвеждане на ВПГ към този момент е лимитирано, а увеличението на потенциала лишава най-малко три години, показва Колин Парфит, вицепрезидент на Chevron. Междувременно Европа би трябвало да се бори с Азия за съществуващите размери през идващите няколко години.

Тъй като Европа ще е изправена пред все по-малък ресурс от разполагаем газ, пазарите ще останат напрегнати в обозримо бъдеще.

" Ще се върнем към по-нормална обстановка, само че това ще отнеме време “, предвижда Хелге Хаугане, старши вицепрезидент на норвежката енергийна компания Equinor. " Нестабилността в цените е тук, с цел да остане за дълго “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР