Европейските партньори да подкрепят финансово България и страните, близо до

...
Европейските партньори да подкрепят финансово България и страните, близо до
Коментари Харесай

Петков от Версай: Ще искам от ЕС финансова подкрепа за страните, приели бежанци от Украйна

Европейските сътрудници да поддържат финансово България и страните, покрай войната в Украйна, които одобряват бежанци на своя територия. Това съобщи министър-председателят Кирил Петков пред медии преди началото на неофициалния Европейски съвет, който се организира във Версай, Франция, оповестиха от държавната пресслужба. Премиерът бе безапелационен, че не може независимо всяка страна членка да се оправи с оказването на поддръжка на хората, които бягат от войната и по тази причина е необходим общ европейски отговор.

Според Кирил Петков страната ни би трябвало да намерения и за сюжет, при който Русия стопира доставките на газ. " Аз нямам доверие, че ще се стигне до такава степен, само че както към този момент нееднократно заявих, единственият метод България да се оправи с подобен проблем, е да спре експорта на ток в екстремалната обстановка. Хубавото е, че виждам схващане от европейските сътрудници по тематиката ", означи министър председателят. В тази подтекст той добави, че България интензивно работи, както за приключването на построяването на гръцката газова връзка, по този начин и се концентрира върху вложения в различни източници на сила като геотермалната и слънчевите акумулатори. С всички тези дейности страната ни ще реализира задачата за енергийна самостоятелност, сподели българският министър председател.

В отговор на журналистически въпрос каква е позицията на България за общ европейски заем поради рекордните цени на газа, Петков съобщи, че следва да се обмисли грантов механизъм, посредством който общността ще покаже, че е подготвена да поеме разхода. " Мястото на Украйна сигурно е в Европейския съюз, въпросът е по кое време ще се причисли към европейското семейство ", безапелационен бе министър-председателят Петков.

По-рано денем българският министър председател беседва с министъра на стопанската система, финансите и промишлеността на Френската република Бруно льо Мер. Срещата е продължение на диалога на Кирил Петков с френския президент Еманюел Макрон през февруари в Брюксел. Българският министър председател и френският министър разискаха задълбочаването на двустранното икономическо съдействие в подтекста на взаимни инфраструктурни планове, се показва в известието на пресслужбата на кабинета.



Лидерите на страните от Европейския съюз се събираха през днешния ден във Версай на неофициална двудневна среща на върха, с цел да обсъдят военната експанзия на Русия против Украйна и последствията от нея.

 Кирил Петков на лидерската среща във Версай
Кирил Петков на лидерската среща във Версай
Снимка: АР/БТА

Няма бърза процедура за влизане в Европейски Съюз

" Не съществува бърза процедура за участие в Европейския съюз ", съобщи нидерландският министър председател Марк Рюте при идването си във Версай за срещата на върха на 27-те страни членки на Европейски Съюз. Това изявление той направи в миг, в който Украйна подаде молба за участие с вярата да се причисли допустимо най-скоро към съюза, съобщи Франс прес.

" Не можем да оставим усещане у украинците, че всичко може да се случи от през днешния ден за на следващия ден ", предизвести също и министър председателят на Люксембург Ксавие Бетел при идването си във Версай.

По въпроса за настояването на Украйна да се причисли към Европейски Съюз по ускорена процедура френският президент Еманюел Макрон сподели, че съгласно него е нереалистично да се встъпва в договаряния за участие със страна, която е във война.

Френският президент съобщи още, че страните от Европейския съюз се нуждаят от единодушие за темпото, с което блокът би могъл да се откаже от съветските изкопаеми горива , съобщи Ройтерс.

 Франция - Кирил Петков - Бруно льо Мер
Франция - Кирил Петков - Бруно льо Мер
Снимка: АР/БТА

За проекта на Европейски Съюз за издаване на взаимни облигации

Премиерът на Италия Марио Драги изрази поддръжка за проекта на Европейски Съюз да емитира взаимно облигации, с цел да финансира разноските си в региона на енергетиката и на защитата в миг, в който блокът се оправя с последствията от войната в Украйна, съобщи ДПА.

" Италия и Франция са на една страна в този фронт ", съобщи Драги по въпроса за облигациите при идването си за срещата на върха на Европейски Съюз във Версай. Той добави, че тематиката ще бъде обсъждана на срещата.

Страни като Германия и Нидерландия не считат мярката за нужна в този момент и настояват, че пакетът на Европейски Съюз с помощи за възобновяване на стопанските системи от ковид би трябвало да бъде употребен първо.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР