Европейските лидери приеха заключения, в които настояват Комисията и Съветът

...
Европейските лидери приеха заключения, в които настояват Комисията и Съветът
Коментари Харесай

Евролидерите искат "динамичен ценови коридор" за сделките с газ

Европейските водачи одобриха изводи, в които упорстват Комисията и Съветът на Европейски Съюз да проучат опциите за налагане на краткотраен динамичен ценови кулоар за покупко-продажбите с природен газ, както на краткотрайна рамка на Общността за ограничение на цената на газа, който се употребява за произвеждане на електричество, съобщи БНР.

Заключенията бяха признати късно през нощта, откакто в текста бяха вмъкнати гаранции за решителност на водачите да работят за запазването на Общия пазар. Текстът бе импортиран в допълнение като укор към Германия, която наля 200 милиарда евро в стопанската система си за стабилизиране на високите енергийни цени. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел акцентира:

" Има мощна решителност, която се споделя единомислещо в писмените изводи, да действаме дружно като европейци за реализиране на три цели - понижаване на цените, гарантиране сигурността на доставките и да продължим да работим за понижаване на потреблението ".

В заключенията се планува непринудено взаимно закупуване на газ сред страните-членки, като те ще бъдат задължени да изпълнят минимум 15 на 100 от своите национални  ресурси за идната зима. Пълноценно би трябвало да бъде употребена и енергийната платформа на Европейски Съюз, която е отворена и за Западните Балкани. По мотив показателя за ценообразуване на газа, така наречен TTF, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен означи:

" Знаем, че TTF отразява най-вече газа по тръби. Тъй като виждаме, че пазарът се пренасочва и в него навлиза от ден на ден полутечен газ, то той към този момент не отразява същинското състояние там. Затова ще развием спомагателен нов показател, който ще взема поради по-добре обстановката с цените на втечнения газ. Междувременно ще създадем и корекционен пазарен механизъм точно, с цел да ограничим случаите на прекалено високи цени на газа ".

Комисията ще вземе решение на съвещанието си в четвъртък за продължаването и адаптирането на краткотрайната рамка за държавната помощ при рецесии, призната по време на пандемията. В помощ на уязвимите семейства и дребните и междинни предприятия ще бъдат предоставени до 40 милиарда евро от средствата, които към момента са налични от предходния 7-годишен бюджетен интервал на Европейски Съюз.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР