Европейските институции да защитят интереса на българските зърнопроизводители - такъв

...
Европейските институции да защитят интереса на българските зърнопроизводители - такъв
Коментари Харесай

Кметът на Добрич пише на Манфред Вебер срещу безмитния внос от Украйна

Европейските институции да защитят интереса на българските зърнопроизводители - подобен апел изпрати в преднамерено писмо до Манфред Вебер, ръководител на ЕНП, кметът на Добрич Йордан Йорданов. Писмото си той стимулира с обстоятелството, че Добрич е център на огромен аграрни регион – Добруджа, житницата на България.

„ Без да слагам под подозрение поддръжката към украинския народ, считам че като българи сме длъжни да защитим българското произвеждане, по този начин както към този момент направи Полша.Безмитният импорт на украинска стока слага пред съществено предизвикателство българските, румънските и полските производители, които не могат да осъществят продукцията си. Складовете са цялостни, а удължаването на регламента, който позволява безмитния импорт, ще докара до банкрут хиляди стопани.Считаме, че това носи освен сериозен риск за съответни аграрни производители, а заплашва с заличаване цели обичайни браншове в Югоизточна Европа ", написа Йорданов. „ С това писмо настояваме за поддръжка от Европейската национална партия да не се удължава регламента за безмитен импорт на артикули от Украйна. Всяко удължение заплашва от банкрути в земеделския отрасъл в няколко европейски страни ”, споделя още Йорданов.



Припомяме че през май Европейският парламент би трябвало да удължи регламента за безмитен импорт на селскостопанска продукция от Украйна с още една година. Земеделци в Полша, Румъния, България, които организираха митинги и блокираха ГКПП-та на българо-румънската граница упорстват в регламента да се включат защитни механизми на зеделието в пограничните на Украйна страни.

В обща декларация 11 браншови аграрни организации от 5 държави-членки на Европейския съюз, - Полша, Словакия, Чехия, България и Румъния, упорстват пред Еврпопейския парламент да бъде спрян вносът на селскостопопанска продукция от Украйна и да се вкарат защитни механизми в пограничните с Украйна страни, заяви Радостина Жекова - ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. „ Декларацията включва 3 ясни и лесни за осъществяване претенции ”, добави тя.

Първото искане е вносът на украинско зърно да бъде спрян в тези пет страни. Това са пограничните страни, които на процедура усещат най- мощно натиска от този импорт, изясни Жекова. Друго искане е да бъде подхваната мярка, която да помогне тази стока да бъде в действителност директна, по този начин както е заложено още първоначално с така наречен коридори. В декларацията е посочено и искане да бъде направена инспекция за продукцията, която е създадена в Европейски Съюз и е по складовете на производителите все още, добави тя. Това писмо е импортирано в Европейския парламент и в „ Копа Коджека ” - организация, в която членуват над 30 000 браншови европейски организации, само че нито една от България. В период от 2 седмици от 11-те браншови организации, подписали декларацията, чакат отговор с ограниченията, които ще бъдат подхванати по настояванията им.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР