Европейските газови фючърси запазват своето поскъпване, тъй като кризата в

...
Европейските газови фючърси запазват своето поскъпване, тъй като кризата в
Коментари Харесай

Газът в Европа се търгува около 230 евро за мегаватчас



Европейските газови фючърси резервират своето повишаване, защото рецесията в енергийните доставки продължава да визира остарелия континент на фона на признаци, че синьото гориво става прекомерно скъпо за промишлена приложимост и произвеждане на електрическа енергия.

Към 11.00 часа българско време септемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF нарастват в границите на деня с 2,5% към 230,50 евро за мегаватчас, откакто по-рано тази седмица (а 16-и август) доближиха нови 6-месечни върхове към 251 евро за MWh, отправяйки взор към рекордния ценови връх от 7-и март към 345 евро.

Цените са към 10 пъти по-високи от нормалните за това време на годината, като разноските нарастват спираловидно за семействата и предприятията, които са изправени пред най-високата инфлация от десетилетия насам и пред риск от икономическа криза. Така да вземем за пример Европа към този момент загуби към половината от потенциала си за размразяване на цинк и алуминий през миналата година заради високите разноски за сила, а други ще бъдат изключени, показва организация Блумбърг.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)



Европа е обхваната от енергийна рецесия, подклаждана от лимитираните доставки от Русия, както и от нарасналото търсене на фона на възобновяване от коронавирусната пандемия и от горещо и изсъхнало лято, което усили нуждата от сила за охладителните уреди. Европейски Съюз очерта проекти за икономисване на газ в навечерието на зимата, поставяйки допустимо най-вече газ в местата за предпазване, само че въпреки всичко съюзът се приготвят за риск от въвеждане на енергийно нормиране (енергийни дажби или газов режим).

Докато " не е наложително да възникне дефицит на газ в цялата страна ", Германия чака " несъмнено да има дефицит на газ в района ", уточни Клаус Мюлер, президент на Федералната мрежова организация (BNetzA), в изявление за новинарския уеб страница t-online.

" Ограниченията (на газа) евентуално ще бъдат краткотрайни първоначално и могат да приключат още веднъж или да се появят на няколко пъти. В този случай би трябвало да подсигуряваме, че газът се транспортира безвредно в цялата страна ", добави Мюлер.

Европа евентуално ще употребява нападателно своите ресурси, в случай че лимитираните потоци от Русия продължат през зимата, а това би означавало ниски ресурси в газовите складове в края на отоплителния сезон и нов цикъл за презареждане на оборудванията през лятото.

" Още по-важно е всеки да разбере: не става дума единствено за една зима, а най-малко за две. И идната зима може да бъде още по-тежка ", предизвести Мюлер.
По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР