Европейските акции поскъпнаха днес, на фона на резултатите от европейските

...
Европейските акции поскъпнаха днес, на фона на резултатите от европейските
Коментари Харесай

Ръст в цените на европейските акции след евроизборите

Европейските акции нарастнаха през днешния ден, на фона на резултатите от европейските парламентарни избори и поради вероятното обединение на Fiat Chrysler с Renault, оповестява Ройтерс.

Проевропейските партии съумяха да завоюват към две трети от местата в Европейския парламент, което способства за намаляване на терзанията на някои вложители за внезапно повишение на популистките настройки в Европа, а договарянията за обединение на Fiat Chrysler с Renault ще доведат до образуването на третата по величина автомобилостроителната компания в света.

Общоевропейският показател STOXX 600 е повишен с 0.5%, а автомобилният бранш набъбна с 2.5%, надминавайки всички останали браншове, откакто италианско-американският производител Fiat Chrysler удостовери, че е отправил предложение за обединение с френския си сътрудник Renault. Сделката ще сътвори третия по величина в света производител на коли и ще помогне за оправянето с някои от недостатъци в двете компании. Предложената договорка ще бъде структурирана като 50-50 благосъстоятелност посредством холандска холдингова компания. Акциите на двете компании бяха на върха на STOXX 600, с повече от 15%.

Междувременно акциите на немския авто производител Volkswagen нарастнаха с 2%, откакто немски вестник заяви за желанието им да построи взаимно батерийни кафези в Залцгитер със шведската стартъп компания Northvolt.

Френският показател CAC 40 нараства с 0.2%, немският показател DAX 30 - с 0.34%, а главният показател MIB на борсата в Милано - с 0.7%, посредством и на днешно изказване Луиджи ди Майо, вицепремиера на страната, че не вижда нужда от промени в държавното управление макар по-слабите резултати на неговото Движение "Пет звезди ".

Инвеститорите се концентрираха и върху изборите за Европейски парламент, където проевропейските партии, ангажирани с укрепването на Европейския съюз, съумяха да завоюват две трети от местата си, макар терзанията на вложителите за внезапно повишение на популистките настройки в Европа. В продължение на десетилетия консервативната Европейска национална партия (ЕНП) и социалдемократите доминираха в Европейския парламент. Това към този момент няма да е допустимо, тъй като след 40 години, те бележат края на обичайна огромна коалиция в Брюксел. Новите играчи са зелени и либерали,което значи, че основаването на политика в Европейски Съюз може да стане по-сложно.

В Азия запасите се повишиха, само че останаха покрай четиримесечните равнища, на фона на загрижеността от напрежението сред Съединени американски щати и Китай, до момента в който президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че още не е подготвен да подписа договорка с Китай. Ескалацията на комерсиалната война този месец удари паневропейския STOXX 600, който регистрира първия си месечен спад за 2019 година след разпродажбата в края на предходната година, която събори 15% от показателя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР