Говорителят на Кремъл заяви, че Северноатлантическият алианс е въвлечен пряко

...
Говорителят на Кремъл заяви, че Северноатлантическият алианс е въвлечен пряко
Коментари Харесай

Кремъл: НАТО е в пряка конфронтация с Русия

Говорителят на Кремъл съобщи, че Северноатлантическият алианс е замесен директно в спора в Украйна. Дмитрий Песков упрекна НАТО, че " покачва градуса на ескалацията и се заиграва с военната изразителност ". Реакцията от Кремъл е в отговор на изказването на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който прикани страните членки да разрешат на Киев да употребява по територията на Русия предоставеното му оръжие.

Днес Столтенберг е на посещаване у нас във връзка с Парламентарната асамблея на НАТО, чийто хазаин е София. Делегатите внесоха корекция в поддръжка на Украйна в нейното интернационално обосновано право да се самоотбранява посредством повдигане на някои ограничавания за потребление на въоръжение, предоставено от НАТО и сътрудниците, и опцията да се нападат законни цели на територията на Русия. 

Преди това в словото си Столтенберг съобщи, че " имаме нападателна Русия, която употребява мощ против съседи на НАТО - Украйна, Грузия, Молдова, заканите към тези страни и би трябвало да създадем доста повече ". По думите му алиансът би трябвало да усили ролята си в координирането и планирането на военната помощ за Украйна, както и да се ангажира с многогодишна финансов рамка за подкрепяне на Киев. Той съобщи и че е решение на обособените съдружници, предоставящи военна помощ на Киев, а не на НАТО, дали ще разрешат на Украйна да употребява оръжия за удари по военни цели на съветска територия.

По време на дебатите преди приемането на декларацията, италианските представители обявиха, че те изпращат военна помощ на Украйна при изискване, че тя няма да се употребява на съветска територия.

Представителите на Англия подчертаха, че " няма смисъл ракетите да не може да бъдат употребявани против Русия, до момента в който Русия стреля против Киев ". Френските делегати бяха безапелационни, че досега Украйна е спазвала всички рестрикции във връзка с оръжията, както и правилата на интернационалното право, само че не подобен бил казусът от страна на Руската федерация.

Представителите на Канада приветстваха предлагането и даже предложиха по-строга дефиниция. Твърдо в тази посока реагираха и от Литва, поддръжка за отпадането на " алената линия " на НАТО пристигна и от Естония, Нидерландия, Швеция. Така предлагането мина с девет гласа " срещу ".

И преди дни пред The ​​Economist Столтенберг сподели, че членовете на НАТО, доставящи оръжия на Украйна, би трябвало да отстранен възбраната си за потреблението им за удари по военни цели в Русия.

Днес Кремъл осъди призивa на генералния секретар и членовете на Алианса да разрешат на Украйна да нанася удари в Русия със западни оръжия, съобщи " Ройтерс ".

" НАТО усилва степента на ескалация ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред съветския ежедневник " Известия ", запитан за забележките на Столтенберг.  " НАТО флиртува с военна реторика и изпада във боен възторг ", сподели Песков и добави, че съветските военни знаят какво да вършат.

На въпрос дали НАТО се доближава към директна борба с Русия, Песков сподели:

" Те не се приближават, те са в нея ". 

Руският президент Владимир Путин неведнъж е предупреждавал Запада, че рискува световна война поради Украйна и че директен спор сред Русия и НАТО би означавал, че светът е на крачка от Третата международна война.

Руски публични лица споделят, че украинските офанзиви надълбоко в Русия, в това число против цивилни зони и даже елементи от нуклеарната защита на Русия, съставляват директна ескалация.

Съединени американски щати, от своя страна, неведнъж са заявявали, че не предизвикват Украйна да нанася удари вътре в Русия, макар че Украйна настойчиво лобира за това. Според The Economist забележките на Столтенберг очевидно са били ориентирани към президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който се съпротивлява на това да разреши на Украйна да нанесе удари с американски оръжия в Русия.
ТЕМА преди 5 часа 986 преди 6 часа 880 преди 9 часа 691
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР