Европейската централна банка запази основните си лихвени проценти без промяна

...
Европейската централна банка запази основните си лихвени проценти без промяна
Коментари Харесай

ЕЦБ се зарече да не пипа лихвите, докато инфлацията не утихне

Европейската централна банка резервира главните си лихвени проценти без смяна макар рекордния растеж на инфлацията в Еврозоната, съобщи Си Ен Би Си.

На днешното си съвещание централната банка остави главната рента по интервенциите за рефинансиране, известна още като „ репо рента “, на равнище от 0,00%. Заемната рента се резервира на ниво от 0,25%, а депозитната рента остава на равнище от  минус 0,5%. ЕЦБ също по този начин удостовери, че ще приключи чисти покупки на активи в границите на пандемичната стратегия за изключителни покупки (PEPP) в края на март 2022 година

Решението на ЕЦБ идва в миг на повишен напън върху институцията за предприемане на ограничения против инфлацията. По-рано тази седмица стана ясно, че показателят на потребителските цени в 19-членният валутен съюз е повишен до рекордните 5,1% през януари.

Макар че от централната банка не престават да пазят позицията, че по-високата инфлация ще се охлади с течение на времето през тази година, доста икономисти са на мнение, че тя може да се окаже по-трайна. По-продължителният интервал на повишена инфлация би могъл да изложи на риск продължаващото икономическо възобновяване от пандемията от COVID-19.

Участниците на пазара чакат две покачвания на лихвите на ЕЦБ през тази година, като от централната банка неведнъж пробват да омаловажат тези прогнози.

„ Управителният съвет чака главните лихвени проценти на ЕЦБ да останат на същото равнище или по-ниско, до момента в който инфлацията не доближи задачата от 2% доста преди края на прогнозния интервал и не остане на това равнище до неговия край. “, показват от централната банка.

В новата си прогноза ЕЦБ предвижда инфлация от 3,2% за тази година, която ще спадне до 1,8% през 2023 година и 2024 година

„ По-високата и по-устойчива инфлация в еврозоната ще усили натиска върху ЕЦБ да последва образеца на Федералния запас на Съединени американски щати за по-агресивно стягане “, разяснява Седрик Гемел, икономист в Gavekal Research.

„ Изводът е, че инфлацията в еврозоната не се дълги на прекалено търсене, а на цените на силата и на проблеми с предлагането. Това допуска, че ЕЦБ ще остане фокусирана върху запазването на паричната си политика на равнищата от преди пандемията и че всяко клатушкане към по-агресивна политика е остава далечна вероятност “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР