Европейската централна банка работи по дигитална валута като част от

...
Европейската централна банка работи по дигитална валута като част от
Коментари Харесай

Европа се изправя срещу технологичната доминация на САЩ и Китай с дигитално евро

Европейската централна банка работи по цифрова валута като част от опитите на континента да се отбрани от напрежението към Съединени американски щати и Китай. Централната банка е почнала да изследва осъществимостта на цифрово евро през октомври 2021 година, предава CNBC.

Тази есен държавните ръководители от Европейски Съюз ще би трябвало да решат дали ЕЦБ да продължи със идващите стъпки, които включват тестване на нужните механически параметри, тъй че европейците да могат да харчат цифрови евро.

От ЕЦБ се тормозят, че еврозоната ще се озове без цифрово евро в един геополитически и стопански " сандвич " сред огромните щатски софтуерни компании и системите за разплащане на Китай. В момента в Европа липсват цифрови промени ”, сподели Гуидо Цимерман, старши икономисти в немската банка LBBW.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард означи това по време на своя тирада през ноември.

“Навлизането на огромните софтуерни компании в бранша на разплащанията може да усили риска от пазарна доминация и взаимозависимост от задгранични технологии за разплащане, с последствия за стратегическата автономност на Европа ”, съобщи тя.

“В момента повече от две трети от заплащанията с карти в Европа се обработват от компании, чиито седалища са отвън Европейски Съюз, ” добави Лагард.

Водещите световни компании за разплащания в международен мащаб са Mastercard, Visa, PayPal, Alipay и UnionPay. Сред тях няма нито една европейска. Първите три са щатски, а последните две - китайски.

Политиците в Европа не желаят потребителите или фирмите на континента да стават подвластни от огромните щатски софтуерни компании за разплащания ”, сподели Цимерман.

Той също по този начин добавя, че европейските ръководители се пробват да избегнат обстановка, в която Китай се трансформира в единствения определящ фактор за разплащанията по плана за “Дигиталния път на коприната ” за китайски вложения в цифровизация по целия свят.
Стремеж към суверенитет
Европейските ръководители разискват от няколко години нуждата за по-голяма самостоятелност и това да се разчита по-малко на други елементи на света, само че диалозите се ускориха след пандемията от COVID-19 и още веднъж след съветската инвазия в Украйна.

" Актуалността на запазването на геополитически суверенитет се ускори в последните речи на ЕЦБ и в изявленията за цифровото евро. Това несъмнено има нещо общо с войната в Украйна и със усилването на геополитическото напрежение ”, сподели Цимерман.

Лагард разгласи през ноември, че цифровото евро е “общ европейски план ” и всъщност ще обслужва по-широки политически цели, като укрепване на стратегическата автономност на Европа. Дискусиите за автономността на Европа в последно време включват тематики, като енергийни доставки, здравно съоръжение и електрически автомобили.

Концепцията за стратегическа автономност се корени в бранша на защитата и сигурността на Европа. Тя обаче излиза на все по-преден проект в последните години вследствие на изменящия се геополитически подтекст, характеризиращ се с възходящата конкуренция сред Съединени американски щати и Китай ”, съобщи Антонио Барозо, ръководещ шеф на Teneo.

Зад този проект за цифрово евро обаче стоят повече неща. Золт Дарвас от основания в Брюксел мозъчен концерн Bruegel, отдава дейностите на ЕЦБ в тази сфера частично на “нарастващото търсене на криптоактиви ” и обстоятелството, че доста други централни банки също обмислят създаването на цифрови валути.

“ЕЦБ може да не желае да изостава във връзка с потреблението на нови технологии ”, показва той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР